Gemeente Blaricum


* Vervangen rioolpersleiding Viersloot


-

Vervangen rioolpersleiding Viersloot

Blaricum, 22 september 2011 - Volgende maand gaat de gemeente de rioolpersleiding in de Viersloot vervangen. Het gaat om de volledige persleiding vanaf de Wetering tot aan 't Merk. De werkzaamheden zelf beginnen in de 2^e helft van oktober; de voorbereidingen starten al op dinsdag 27 september.

Aanleiding
Enkele jaren geleden is de persleiding op twee plaatsen gebroken geweest. Bij een aantal bewoners heeft dat overlast veroorzaakt doordat het afvalwater naar de lager gelegen percelen stroomde. Hoewel de leiding toen wel is gerepareerd, is bij recente inspecties gebleken dat de persleiding vernieuwd moet worden. Dit om problemen in de toekomst te voorkomen.

Ligging
Bij de aanleg van de nieuwe rioolpersleiding moet rekening worden gehouden met de leidingen en kabels die al in de grond liggen. Dat betekent dat de nieuwe leiding grotendeels onder de aanwezige groenstrook komt te liggen. Het overige deel komt onder het voetpad.

Gemeentegrond
De nieuwe leiding komt volledig op gemeentegrond. Bij de inspecties is echter gebleken dat op een aantal plaatsen die gemeentegrond oneigenlijk in gebruik is genomen als een extra stuk tuin. Op dit moment wordt geïnventariseerd om welke percelen het precies gaat. De eigenaren/huurders van deze percelen krijgen hierover nog apart bericht.

Groenvoorzieningen
Voor de uitvoering van de werkzaamheden is het noodzakelijk de planten en struiken uit de groenstrook te verwijderen. Hiermee wordt op 27 september begonnen. Na vervanging van de leiding wordt nieuw groen aangepland. Helaas moet er ook een aantal bomen wijken. Het gaat hierbij echter niet op de grote(re) bomen langs de weg, maar om een beperkt aantal kleinere bomen grenzend aan de achtertuinen.

Overigens is bij de achtertuinen van een aantal bewoners eerder dit jaar al een deel van het groen weggehaald. Dit was nodig voor het uitvoeren van de inspecties. Het spreekt voor zich dat ook hier nieuw groen komt zodra de nieuwe leiding is aangelegd.

Planning
Dinsdag 27 september begint de aannemer met de voorbereidingen, onder andere het verwijderen van struiken en planten. Ook worden sleuven gegraven om te bepalen waar de huidige leiding precies ligt en waar de nieuwe moet komen. Het vervangen van de rioolpersleiding start waarschijnlijk in de tweede helft van oktober.