Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden


Dijkleger oefent dinsdag op Lekdijk

Publicatiedatum : 23 september 2011

Zo'n veertig medewerkers van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden komen dinsdagmiddag 27 september in actie voor een oefening van het dijkleger. Gekleed in felgekleurde hesjes inspecteren zij een deel van de Lekdijk in Lopik en Schoonhoven. Uitvalsbasis van de oefening is de calamiteitencontainer van het waterschap die voor deze gelegenheid geplaatst wordt bij gemaal De Koekoek aan de lekdijk in Lopik in Lopik.

Kantoormedewerkers en muskusrattenbestrijders

Het dijkleger van het waterschap bestaat uit medewerkers, die normaal gesproken op kantoor werken of actief zijn als muskusrattenbestrijder. Dinsdagmiddag oefenen ze in koppels van twee of drie personen met het uitvoeren van dijkinspecties en het herkennen, registreren en melden van allerlei zaken die met de veiligheid van de dijk bij hoogwater te maken hebben: bijvoorbeeld het optreden van kwel en de aanwezigheid van wellen en drijfhout. Omdat het natuurlijk nu geen hoogwater is, maken de leden van het dijkleger die dag ook gebruik van een simulatiespel op de computer.

Tweemaal per jaar oefening

Het dijkleger van De Stichtse Rijnlanden oefent minimaal tweemaal per jaar in het veld. De laatste oefening was op 20 januari 2011 na afloop van de hoogwaterperiode.