NCRV

Altijd Wat: Is mobiel bellen in het vliegtuig gevaarlijk?

Ingezonden door NCRV op 26 september, 2011 - 11:38


dinsdag 27 september 2011 - 21:05 uur
Zender:
Nederland 2

Dinsdag in het NCRV-programma Altijd Wat een reportage vanuit het door honger geteisterde Ethiopië. De situatie lijkt uitzichtloos, maar is dat ook zo? Op anderhalf uur rijden van hoofdstad Addis Abeba blijkt het land wel degelijk in staat om zelf voedsel te produceren terwijl in het oosten de bevolking sterft omdat daar het voedsel niet op de goede plek terechtkomt. Verslaggever Piet de Blaauw ondervindt dat in Ethiopië niets is wat het lijkt.

De Altijd Wat Wijzer zet vervolgens de feiten op een rij over honger. 12 miljoen mensen hebben voedselhulp nodig. Vooral in het oostelijk gedeelte van de Hoorn van Afrika is de nood het hoogst. 750 duizend Somaliërs dreigen binnen enkele maanden te overlijden als er geen hulp komt.

In de rubriek Feit of Fictie wordt uitgezocht of mobiel bellen in het vliegtuig gevaarlijk is. Ondanks dat we de zin `mobieltjes uit' uit de instructiefilmpjes van de stewardessen inmiddels allemaal zo'n beetje uit ons hoofd kennen, is het bij sommige luchtvaartmaatschappijen al mogelijk om je mobiel gewoon te gebruiken. Maar is het niet gevaarlijk als iedereen tegelijk zijn telefoon aanzet? Tarten deze maatschappijen het noodlot?

Ghislaine Plag gaat deze week in gesprek met de chef-kok van het beste restaurant van de wereld, René Redzepi. Hij kookt in zijn restaurant Noma in Kopenhagen alleen met ingrediënten uit de buurt. Zo schotelt hij zijn gasten levende garnalen voor. Het gesprek gaat over eten uit de eigen achtertuin, lak hebben aan de eetconventies van de culinaire elite en de druk om op zeer jonge leeftijd - hij is 33 - te presteren op het allerhoogste niveau.

In de Zing, Vecht... deze week aandacht voor rechtbanktekenaar Felix Guérain. Hij wist al op zesjarige leeftijd dat hij later tekenaar wilde worden en hij blijkt al snel zeer talentvol. Na de middelbare school deed hij een opleiding als stedenbouwkundig tekenaar. Daarnaast specialiseerde hij zich in kop- en modeltekenen op de Koninklijke Kunst Academie in Amsterdam. Op zijn dertigste wordt Guérain benaderd om een verdachte te tekenen in de rechtszaal en valt alles op zijn plaats. Guérain heeft zijn roeping gevonden: rechtbanktekenaar.

Vanaf deze week is Rob Wijnberg, hoofdredacteur van NRC Next, een vaste columnist van Altijd Wat. In zijn eerste column duikt hij in de wondere wereld van de voorspellingen.
Programma:
Altijd Wat
Website:
altijdwat.ncrv.nl