Politie Utrecht

Persberichten Rijn & Venen, 09.30 uur

Utrecht, 27-09-2011

Babbeltruc bij bejaarde man

BREUKELEN Een bejaarde man werd op maandagmiddag 26 september het slachtoffer van een babbeltruc.

Rond 16.00 uur werd in een appartementencomplex aan De Angstel op de vierde verdieping aangebeld bij de woning van een 81-jarige man. Er stond een man voor de deur, die de bewoner met een smoesje wist te bewegen een stuk met hem mee te lopen. Daarbij liet hij kort de voordeur openstaan. De bejaarde man liep vervolgens terug naar zijn woning. Op de galerij kwam hij een tweede onbekende man tegen. Hij vroeg wat de man daar deed. Die man antwoordde met een smoesje, waarvan de bewoner wist dat die niet klopte. Daarna liep de tweede man weg.

In zijn woning aangekomen ontdekte de bewoner dat er geld en een bankpas waren gestolen. Hij belde direct de politie en agenten gingen ter plaatse. Terwijl de agenten een aangifte opnamen, belde een man die zei van de politie te zijn. Het slachtoffer herkende meteen de stem als die van één van de verdachten. Toen de verdachte dat kennelijk door had, hing hij op. Vermoedelijk had hij het slachtoffer gebeld om zijn pincode te ontfutselen.

Signalement

Lichtgetinte man, 25-30 jaar, ± 1.75 meter, slank postuur, donker haar, spits gezicht, ongeschoren en hij droeg donkere kleding;

Lichtgetinte man, 25-30 jaar, ± 1.72 meter en een gezet postuur. Beiden spraken correct Nederlands.

Aan getuigen die de verdachte op maandagmiddag op of in de omgeving van De Angstel hebben gezien, wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Rijn & Venen op telefoonnummer 0900-8844.

Vernieling

MAARSSEN Een groepje jongens vernielde op maandagavond 26 september een ruit van een woning. Eén van hen werd aangehouden.

Rond 22.15 uur hoorde een 30-jarige bewoner van een woning aan de Kaatsbaan dat een groepje jongeren bij hem in de steeg stond. Vervolgens ging zijn voordeurbel en direct daarna hoorde hij glasgerinkel. Hij liep naar de voordeur en zag dat een raam daarnaast was vernield. De bewoner liep naar buiten en zag nog één van de verdachten lopen. Hij ging achter hem aan, wist hem in te halen en geleidde hem terug naar zijn woning, waar de politie werd gewaarschuwd. Agenten gingen ter plaatse en spraken met de bewoner en de verdachte, een 17-jarige jongen uit Utrecht. Hij verklaarde daar met een groepje vrienden te hebben gestaan en dat één van hen de ruit had vernield, waarna zij allemaal waren weggerend. De agenten hielden daarop de verdachte aan. De bewoner deed aangifte van vernieling van de ruit.

De verdachte is naar het politiebureau overgebracht en is ingesloten. De politie onderzoekt wie er nog meer bij de vernieling betrokken waren.