Gemeente Helden

Kuin & Kuin Architecten ontwerpt brede School Maasbree

Hart voor Maasbree: plek voor ontwikkeling

Kuin & Kuin Architecten is als winnaar uit de bus gekomen voor het ontwerp van de nieuwe brede school in het hart van Maasbree in de gemeente Peel en Maas. In totaal hebben zich 32 bureaus aangemeld in de nationale aanbesteding voor deze architectuurdiensten. De tweede helft van dit jaar en begin volgend jaar staat in het teken om gezamenlijk met de opdrachtgever Kerobei, Bobo Kindercentra en de Maasbreese gemeenschap tot een ontwerp te komen. Ruim 600 leerlingen en circa 400 kinderen op de kinderopvang (dagopvang, peuterprogramma en buitenschoolse opvang) kunnen naar verwachting vanaf begin 2014 gebruikmaken van hun nieuwe onderkomen aan het Kennedyplein: plek voor ontwikkeling in het hart van Maasbree.

Kuin & Kuin Architecten was één van de vier overgebleven architecten die eind augustus 2011 hun visie op de ontwerpopgave voor de brede school presenteerden, waarvan ook appartementen onderdeel uit maken.

Bij de definitieve keuze voor de architect hadden de opdrachtgever Kerobei, Bobo Kindercentra en de gemeente Peel en Maas ieder een stem. Een werkgroep vanuit de Maasbreese gemeenschap vormde hierbij de helft van de stem van de gemeente. Hans Soentjens, Kerobei: "Kuin & Kuin Architecten kreeg de meeste punten op basis van hun visie op het ontwerp voor de brede school. Daarbij gaf de architect aan welk gevoel hij bij het project had qua vormgeving, gevelbeeld en materialisering. Verder kwamen zaken aan bod als het inpassen in de omgeving, een kindervriendelijk ontwerp, duurzaamheid, flexibiliteit in gebruik en speelsheid van kinderen. Een plek die een gevoel geeft van veiligheid, geborgenheid en ook plezier."

Samen aan de slag

Lex Kuin, Kuin & Kuin Architecten: "We vinden het erg mooi om met het ontwerp voor de brede school te mogen werken aan een kloppend hart voor Maasbree. Zeker onze architect Remco van der Pluijm, die zelf leerkracht is geweest. In het ontwerptraject betrekken we zowel de gebruikers als de buurtbewoners en de Maasbreese gemeenschap. Dat vloeit logischerwijze ook voort uit onze visie op het ontwerp voor deze brede school: het centraal stellen van het kind en de dorpse schaal. Om gezamenlijk inspiratie op te doen gaan we onder andere op bezoek bij enkele scholen. We verwoorden en verbeelden zaken. Cruciaal voor de ruimtelijke beleving. Zo werken we naar een optimaal resultaat: dé plek voor ontwikkeling in het hart van Maasbree."

Brede school

Met de komst van de nieuwe brede school aan het Kennedyplein komen alle kinderen van nul tot en met twaalf jaar straks, nu nog verspreid over verschillende locaties, onder één dak in het hart van Maasbree. Dat levert grote organisatorische en onderwijskundige voordelen op. Leraren ontmoeten elkaar en kunnen veel makkelijker overleggen over leerlingen. Het teamgevoel, het samen verantwoordelijk zijn, wordt daardoor vergroot. Daarbij kunnen leerlingen van dezelfde leeftijd, maar ook leerlingen van verschillende leeftijdsgroepen samen leren en werken. Met deze bundeling ontstaat een doorlopende leerlijn van kinderen van nul tot en met twaalf jaar. Opvang en onderwijs kunnen goed op elkaar worden afgestemd en vroegtijdige problemen snel aangepakt. Dat komt de ontwikkeling van het kind ten goede.

Op de brede school komt een laag met appartementen. Ruimtelijk gezien is dat wenselijk omdat daardoor het lagerliggende plein intiemer en prettiger wordt. Functioneel is het wenselijk omdat woningen zorgen voor een betere sociale controle op en extra levendigheid aan het Kennedyplein. Daarnaast biedt een combinatie met wonen een bepaalde mate van flexibiliteit. Hierdoor zijn de gebouwen meer toekomstbestendig. Zo kunnen bijvoorbeeld bij verandering van ruimtebehoefte klaslokalen (gemakkelijk) omgebouwd worden tot woning (en visa versa)