Nederlandse Vereniging van Journalisten

Twee maanden te gast bij een Duits medium

dinsdag 27 september 2011 | Werken in Berlijn, München, in het Roergebied of in het Oosten van Duitsland bij krant, tijdschrift, persbureau, radio- of tv-zender. Schrijven of produceren voor het Duitse gastmedium of het eigen medium in Nederland vanuit Duitsland. Maximaal zes Nederlandse journalisten krijgen de mogelijkheid om deel te nemen aan de 18de Duits-Nederlandse Journalistenuitwisseling. In de afgelopen 17 jaar hebben meer dan 240 Duitse en Nederlandse journalisten deelgenomen aan de uitwisseling.
Nederlandse journalisten krijgen de mogelijkheid om in het voorjaar van 2012 twee maanden bij een Duits medium aan de slag te gaan. Dit gebeurt op uitnodiging van het Journalistenstipendium Duitsland-Nederland (JDN) en de Internationale Journalisten-Programme in Berlijn. Tegelijkertijd werken Duitse journalisten bij Nederlandse media.

Om mee te kunnen doen moet de journalist aan een aantal voorwaarden voldoen, zoals minimaal drie jaar journalistieke ervaring in vaste dienst of freelance en een grote belangstelling voor Duitsland hebben. De deelnemers krijgen vooraf een intensieve taalcursus op maat, die hen in staat stelt om mee te kunnen werken op de gastredactie. Een beurs ter hoogte van 3.000 euro dekt grotendeels de verblijf- en reiskosten. Belangstellenden kunnen een motivatiebrief, curriculum vitae met pasfoto, ca. vier artikelen (bij radio/tv een lijst van items), aanbevelingsbrief en toestemming van hoofdredacteur, chef of opdrachtgever sturen voor 30 september aanstaande.

Sluiting: 30 september 2011
Bekendmaking: medio november 2011
Taalcursus: 2 maart - 7 maart 2012
Inleidend seminar: 8 maart - 9 maart 2012
Uitwisseling: 12 maart - 9 mei 2012
Afsluitend seminar: 10 mei - 11 mei 2012

Meer informatie: www.journalistenstipendium.nl