Gemeente Lopik

Subsidie landschapselementen en groene erven

In de winter 2011 gaat de tweede termijn in van de speciale subsidieregeling voor het aanleggen van streekeigen erven en landschapselementen in de Utrechtse Waarden. De subsidiebijdrage kan oplopen tot 60% van de totale kosten. Dus wilt u bijvoorbeeld uw gehele erf aanleggen, uw erf inpassen in de streek, een hoogstamboomgaard aanleggen of knotbomen of een geriefhoutbosje langs uw erf planten? De landschapscoördinator kan u helpen met het maken van een plan en u op weg helpen met de uitvoering.

Het landschap van het Groene Hart, waaronder het gebied De Utrechtse Waarden valt, wordt alom gewaardeerd om zijn streekeigen erven, de openheid en groene bebouwingslinten. Willen we dit gebied mooi houden, dan is het van belang het te blijven ontwikkelen. Het najaar is de beste tijd voor het planten van bomen en struiken. Nodig daarom de landschapscoördinator van uw gemeente uit voor een gesprek over uw wensen voor het erf of achterliggende landschap. De landschapscoördinator zal in overleg met u een plan opstellen en u op weg helpen met de uitvoering van het plan. De subsidiebijdrage voor de aanleg van landschapselementen ligt tussen de 50% en 60% van de totale kosten. De aanleg wordt gefinancierd uit de Agenda Vitaal Platteland voor De Utrechtse Waarden door de provincie Utrecht en de gemeenten Montfoort, Lopik en Oudewater. Het budget is gelimiteerd en de aanvragen worden behandeld op volgorde van binnenkomst.

Meer inhoudelijke informatie kunt u vinden in het handboek "Linten in de Leegte", te koop bij de VVV en boekhandels in de Utrechtse Waarden. Zie ook www.utrechtsewaarden.nl.

De landschapscoördinatoren:

* Gemeente Montfoort: Klaas-Hemke v. Meekeren, e-mail khvanmeekeren@montfoort.nl, telefoon 06-24 91 16 46
* Gemeente Oudewater: Femke Steenbergen, e-mail f.steenbergen@oudewater.nl, telefoon (0348) 56 69 64
* Gemeente Lopik: Kees de Leeuw, e-mail kees.de.leeuw@lopik.nl, telefoon 06-53 42 80 38

De gemeenten Montfoort, Oudewater, Lopik en IJsselstein, de provincie Utrecht en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden vormen de gebiedscommissie De Utrechtse Waarden. In dit gebied werken ze samen met diverse maatschappelijke organisaties om de sociaal-economische vitaliteit en de ruimtelijke, landschappelijke kwaliteit te versterken.