GroenLinks Zwolle


Blij met behoud fietsvriendelijk Stadshagen

Dinsdag 27 september 2011, 08:23u - patrick rijke
Blij met behoud fietsvriendelijk Stadshagen

GroenLinks is blij dat de verkeersstructuur van Stadshagen blijft zoals die is. Toen de wijk in de jaren '90 werd ontworpen is er bewust voor gekozen om het gebruik van de fiets te stimuleren boven de auto. Die opzet van de wijk is volkomen geslaagd: 63% van de verplaatsingen binnen Stadshagen gaan op de fiets. Met fijne, autoluwe woonbuurten is Stadshagen een heerlijke wijk geworden. Om het wijkbewoners makkelijker te maken de kinderen op de fiets naar school te brengen en vervolgens met de auto naar het werk te gaan, adviseert onze fractie te bekijken of zogeheten bike dispensers een uitkomst bieden.

GroenLinks is blij dat er werk wordt gemaakt van enkele onveilige kruispunten in de wijk, met name het punt waar het Twistvlietpad de Belvederelaan kruist. Minder blij zijn we met het voorstel van de wethouder om de voormalige sluiproute door de parkeergarage als oplossing voor in de ochtendspits in te zetten. Die sluiproute werd in januari 2010 niet voor niets afgesloten. Bewoners in de omgeving spreken van 'veel hinder', 'luchtverontreiniging' en 'verkeerslawaai'. En de directeur van een basisschool 'om de hoek' heeft al gemeld dat het er voor zijn leerlingen onveiliger van zal worden. GroenLinks zal dan ook een amendement indienen om deze slechte oplossing uit het voorstel te halen.

Fietstip: Park & Bike
GroenLinks heeft een betere suggestie. Dat is meteen onze fietstip voor deze maand, onze maandelijkse bijdrage om Zwolle fietsstad nummer 1 van het land te maken. Op de foto staat een zogeheten bike dispenser, waar mensen een 'fiets uit de muur' kunnen halen. In Leeuwarden hebben ze die al neergezet bij een parkeerterrein zodat mensen snel kunnen switchen van auto op fiets en omgekeerd. Het concept heet Park & Bike. Het zou heel goed kunnen helpen voor mensen die eerst hun kinderen naar school willen brengen, om vervolgens met de auto naar hun werk verder te gaan.