Rijksoverheid

Rosenthal vraagt Ban Ki-moon om sancties Syrië

Nieuwsbericht | 27-09-2011

Minister Rosenthal heeft secretaris-generaal Ban Ki-moon gevraagd om zich in te spannen voor het tot standbrengen van VN-sancties tegen het Syrische regime.

Het is hoog tijd dat er sancties worden afgekondigd tegen het Syrische regime, zei Rosenthal. Vorige maand heeft de EU sancties ingesteld tegen het regime van Assad, inclusief een olie-embargo. Die moeten worden uitgebreid tot wereldwijde sancties door de Verenigde Naties (VN).

Rosenthal beprak dit met Ban Ki-moon tijdens een bezoek aan de secretaris-generaal en marge van de jaarlijkse Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York.

Ban Ki-moon noemde Syrië een van zijn belangrijkste zorgen en zei dat het inderdaad belangrijk is dat de VN eenduidige is over dit land. Volgens Ban Ki-moon zal de Syrische president uiteindelijk verantwoordelijk worden gehouden voor de wreedheden tegen Syrische burgers.

Ban Ki-moon bedankte Rosenthal voor de Nederlandse bijdrage aan de internationale operatie in Libië, voor de Nederlandse de inspanningen tegen de verspreiding van kernwapens, en het gastheerschap voor de Organisatie tegen Chemische Wapens OPCW in Den Haag.

Minister Rosenthal met secretaris-generaal Ban-Ki moon