UMC Groningen

Drie UMCG'ers krijgen subsidie van Reumafonds

26 september 2011

Marc Bijl en Bram Rutgers van de afdeling Reumatologie en Klinische Immunologie hebben beiden voor hun onderzoek een subsidie gekregen van het Reumafonds. Het Reumafonds ondersteunt dit jaar 29 nieuwe onderzoeken naar de oorzaak en behandeling van reuma. Daarnaast kreeg ook een project van Liesbeth Brouwer een subsidie van het Reumafonds. In totaal besteedt het Reumafonds dit jaar 5,5 miljoen euro aan nieuw wetenschappelijk onderzoek. Bijl, Rutgers en Brouwer ontvangen elk een subsidie van 230.000 euro.

Bijl en Rutgers krijgen de subsidie voor hun onderzoek naar systeemziekten, respectievelijk SLE en vasculitis. Systeemziekten zijn aandoeningen waarbij ontstekingen in het hele lichaam kunnen voorkomen, bij voorbeeld in slijmvliezen of organen.

Marc Bijl doet onderzoek naar de rol die het eiwit HMGB-1 speelt in het ontstaan van de ziekte SLE en met name ook in de ontwikkeling van nierontstekingen die bij SLE vaak worden gezien. Met medicijnen zal de hoeveelheid HMGB-1 worden verminderd, om zo ontstekingen bij deze ziekte te bestrijden of zelfs te voorkòmen.

Bram Rutgers richt zich in zijn onderzoek op de rol van B-cellen bij het actief worden van kleine vaten vasculitis (bloedvatontsteking). Hij doet zijn onderzoek samen met afdelingen nefrologie en medische biologie.

Liesbeth Brouwer onderzoekt hoe het komt dat sommige mensen antistoffen (anti-CCP /ACPA/ANA-CTD) tegen lichaamseigen eiwitten produceren. Ook gaat zij na waarom van deze groep de ene persoon uiteindelijk wel reuma krijgt en de andere niet. Deze vraagstelling wordt vanaf nu ook meegenomen in het grote LifeLines-gezondheidsonderzoek.