Politiebond ACP

Bezuinigen op onderwijs?

Uit onderzoek van TNS-NIPO blijkt dat Nederlanders op alles willen bezuinigen, behalve op de politie en de zorg. Dat is een mooi gegeven en kan onze collega's een hart onder de riem steken. Toch staat er in de Miljoenennota het een en ander vermeld over bezuinigingen bij de politie. Het kabinet gaat fors bezuinigen op het politieonderwijs, oplopend tot wel EUR100 miljoen in 2015. Daarom willen we daar aandacht aan besteden in de nieuwe poll. Maar eerst de resultaten van de oude poll.

De poll ging over het melden van misstanden op de werkvloer. Vind jij dat de politiesector transparant genoeg is en durf jij misstanden aan de kaak te stellen? Dat was de strekking van de vraag. Het blijkt dat de meerderheid het niet aandurft om rapport uit te brengen van mogelijke misstanden. Dit terwijl politiemedewerkers nog wel de ambtelijke status hebben. Dat betekent dat alle collega's een stevige rechtspositie hebben die het lastig maakt om ontslagen te worden. Het kabinet is echter van plan om deze status af te schaffen. Als die plannen doorgaan, hoeft de werkgever minder specifiek aan te geven waarom hij iemand wil ontslaan. Dit kan vervelende consequenties opleveren voor klokkenluiders, of collega's die overwegen om klokkenluider te worden. Dat Rutte-I deze status wil afschaffen is, zeker gezien de uitslag van de poll, geen goed idee. De vraag luidde:

"De positie van klokkenluiders staat zwaar onder druk. Voel jij je vrij genoeg om mogelijke misstanden op het werk aan de kaak te stellen?"

Het resultaat is als volgt: er zijn totaal 1027 stemmen uitgebracht, en zeventig procent (dat zijn 718 stemmen)voelt zich op dit moment niet vrij genoeg om mogelijke misstanden op de werkvloer aan te kaarten. Slechts dertig procent (de overige 309 stemmen) durft deze (mogelijke) misstanden aan de kaak te stellen.

Over de nieuwe poll: Zoals gezegd gaat het kabinet fors bezuinigen op het politieonderwijs, oplopend tot wel EUR100 miljoen in 2015. Gelukkig blijven ze wel af van de rest. Tenminste, dat is de vraag natuurlijk. Is het slim om te bezuinigen op het onderwijs of moet er toch gesnoeid worden in het salaris? Om uw en jouw mening te peilen gaat de nieuwe poll over de voorgenomen bezuinigingen van het kabinet.
---

27/09/11 10:33

---