Rochdale


27 september 2011

Renovatie Zaanstraat afgerond

Voorzitter van de Raad van Bestuur Rene Grotendorst van Woningstichting Rochdale en portefeuillehouder van Stadsdeel West Dirk de Jager openen samen met een bewoner officieel de fontein op het plantsoen bij de Hembrugstraat.

Hiermee is de renovatie van het wooncomplex aan de Zaanstraat officieel afgerond. Rochdale heeft de renovatie, die in oktober 2008 is gestart, aangegrepen om het complex voor wat betreft het uiterlijk weer terug te brengen in de originele staat. Aan de buitenkant is zoveel mogelijk de historie en architectuur van vroeger teruggehaald. De gevels zijn hersteld, het oorspronkelijke kleurgebruik is terug, en de panden hebben in de voorgevels weer houten kozijnen met de authentieke raamindeling en detaillering. Ook van binnen zijn de woningen helemaal vernieuwd. Behave toespraken van eerdergenoemde personen gaf Peter van Ieperen van de Van Ieperen Groep als hoofdaannemer van het renovatieproces een korte terugblik. De fontein is nu voor iedereen toegankelijk.

Rijksmonument
Het complex in de Zaanstraat is een rijksmonument in 1919 gebouwd door Patrimonium, een voorloper van het huidige Rochdale. De architecten Kuipers en Ingwersen waren verantwoordelijk voor het ontwerp. De architect heeft tijd nog moeite gespaard om aan de hand van restjes oude verf op kozijnen en ander houtwerk de oorspronkelijke kleuren van het houtwerk te achterhalen (rood en geel). Bij het herstellen van de zogenaamde knipvoegen kwam vakmanschap kijken. Want door een bruine laag verf als coating op de gevels waren deze helemaal aangetast. De renovatie is onder toeziend oog van Monumentenzorg uitgevoerd.

Monumentenzorg
Het gerenoveerde complex aan de Zaanstraat bestaat na de renovatie uit 127 huur- en 119 koopwoningen. De renovatie is gerealiseerd dankzij de samenwerking tussen Rochdale, Stadsdeel West, de Van Ieperen Groep en Monumentenzorg. In juli hebben de laatste bewoners die tijdelijk ergens anders woonden de sleutel van hun gerenoveerde woning gekregen en inmiddels is iedereen teruggekeerd. Woningstichting Rochdale bedankt alle bewoners voor het geduld tijdens het renovatieproces en hoopt dat zij nu volop van hun vernieuwde woning kunnen genieten.