Weinig kans op werk voor mbo-leerling Medewerker ICT

Persbericht van ECABO

De mbo-opleiding Medewerker ICT op niveau 2 geeft de komende jaren weinig kans op een baan. Dit blijkt uit recent onderzoek van kenniscentrum ECABO. Ook de opleiding Medewerker beheer ICT op niveau 3 biedt geen goede vooruitzichten. Leerlingen kunnen beter doorleren naar niveau 4.

In de periode 2011-2015 zijn de vooruitzichten voor mbo ICT'ers op de arbeidsmarkt het minst gunstig voor leerlingen met de volgende diploma's:
- Medewerker ICT (niveau 2)
- Medewerker beheer ICT (niveau 3)
- Particulier digitaal onderzoeker (niveau 4)

Gunstige vooruitzichten
De toekomst ziet er juist gunstig uit voor leerlingen die leren voor Applicatieontwikkelaar (niveau 4) en Netwerkbeheerder (niveau 4). Zij hebben goede kansen op een stage en een baan na hun opleiding. Ook voor ICT-beheerder (niveau 4) is er voldoende kans op een baan.

Doorleren
Door de huidige economische situatie kiezen mbo'ers al vaker voor doorleren op een hoger niveau. De perspectieven binnen de ICT zijn voor de hogere niveaus op de arbeidsmarkt een stuk beter en daarom is het aan te bevelen om verder te leren, als dit binnen de mogelijkheden ligt.
Onderwijsinstellingen hebben tegenwoordig een zorgplicht: voor de opleidingen die zij aanbieden, moeten genoeg (leer-)werkplekken beschikbaar zijn. Onderwijsinstellingen moeten eerlijke voorlichting geven. Niet alleen over de inhoud van een beroep maar ook over de baankans. Objectieve voorlichting over baankansen is onder andere te vinden op www.mbowijzer.nl.

Uniek arbeidsmarktonderzoek
Kenniscentrum ECABO publiceert deze gegevens in de uitgave Perspectief op werken en leren in de ICT 2011-2015. Het onderzoek van ECABO is uniek omdat het prognoses geeft voor de ICT sector, uitgesplitst naar de verschillende mbo-niveaus. Zo zijn de prognoses voor Medewerker ICT slecht maar voor Applicatieontwikkelaar juist goed. Het is belangrijk om daar onderscheid in te maken. ECABO combineert deze gegevens bovendien met informatie over de stagemarkt en regionale cijfers. Dat is essentieel, want de arbeidsmarkt voor mbo-leerlingen is een regionale markt. De uitgave is te downloaden via http://www.ecabo.nl/arbeidsmarkt/arbeidsmarktinformatie/

*

Links:
http://www.ecabo.nl/arbeidsmarkt/arbeidsmarktinformatie/


Razende Robot Reporter