Gemeente Leudal


Nieuws

Leudal werkt aan de uitvoering van het gemeentelijke Verkeersbeleid.

Op 19 april 2011 heeft de raad van Leudal het uitvoeringsprogramma 2011, behorend bij het Gemeentelijk Verkeer en Vervoerplan vastgesteld. Daarmee is richting gegeven aan de wijze waarop Leudal invulling geeft aan het verbeteren van de verkeersveiligheid en het waarborgen van de bereikbaarheid.
Aan het einde van 2011 zal een groot aantal wegen in het buitengebied in een 60 km/u zone opgenomen zijn.

"Spettermarkering"

De strepen zijn aangebracht met de techniek "agglomeraatmarkering". Agglomeraatmarkering is beter bekend als spettermarkering. Door de speciale structuur heeft een spettermarkering een veel betere reflectie dan de traditionele technieken. Door de goede afwatering is zelfs bij regenachtige omstandigheden een goede zichtbaarheid van de streep gewaarborgd. Voornamelijk op wegen met weinige openbare verlichting is een spetter streep daarom een verbetering van de veiligheid.

Duurzaam veilig

De gemeente Leudal volgt met deze maatregelen de regels van de landelijke beleidsprincipes van "duurzaam veilig". De wegen met een blauwe kleur op de afbeelding zijn de wegen waarvoor als uitgangspunt geldt; 80 km/u buiten de bebouwde kom en 50 km/u binnen de bebouwde kom. Een deel van deze wegen zijn de provinciale wegen in de gemeente.
De overige wegen (behalve de A2 natuurlijk) zijn 60 km/u buiten de bebouwde kom en in beginsel 30 km/u binnen de bebouwde kom. De wegen met een gele kleur hebben binnen deze categorie (de 30/60 km/u wegen) nog een aparte status. Ze hebben een functie voor het Openbaar Vervoer en voor hulpdiensten en daarnaast ook een iets belangrijkere rol in het wegennetwerk voor de bereikbaarheid in het algemeen. Op die wegen wordt gezocht naar maatwerk voor de te nemen maatregelen. De dorpsraden zijn met name de gesprekspartner voor de gemeente voor de keuzes ten aanzien van te nemen maatregelen.

Categorisering Leudal

Categorisering Leudal (als u op de afbeelding klikt opent een grotere versie).

Belijning

De betekenis van de strepen op de weg wordt uitgelegd in de brochure "nieuwe strepen op de weg: makkelijker en veiliger" op de website www.strepenopdeweg.nl .

Gedurende de uitvoeringstermijn van het gemeentelijk verkeersbeleid (2011-2022) worden ook binnen de bebouwde kommen van de kernen maatregelen geprogrammeerd, waarmee wordt nagestreefd om de verkeersveiligheid te verbeteren en de leefbaarheid in, en bereikbaarheid van de kernen te waarborgen.
Daarnaast is gedragsbeïnvloeding een belangrijk aspect binnen het verkeersbeleid waar gedurende de looptijd van het beleidsplan energie en middelen in worden gestopt, bijvoorbeeld door het investeren in het verkeerseducatienetwerk met de scholen in Leudal.

Agglomaraatmarkering

Agglomeraat betekent opeenhoping of samenklontering en een agglomeraatmarkering is dus een samengeklontert product. en kan zowel machinaal als handmatig worden aangebracht.

Voordelen agglomeraatmarkeringen:

* Duurzaam, slijtvast en oplosmiddelarm;

* Kan over bestaande belijning worden aangebracht;
* Uitstekende reflectiewaarde;

* De glasparels in de markering blijven bij (veel) regen en nacht zeer goed reflecteren. Uw markering blijft daarmee zichtbaar en veilig tijdens slechte weersomstandigheden;
* Dekkingsgraad van 60 tot 40 procent;

* Geschikt voor diverse ondergronden (uitstekende hechting);


* Belijningfolder.pdf (2,59 MB)