Politie Hollands Midden

Reeuwijk - Twee verdachten betrokkenheid hennepkwekerij aangehouden

Reeuwijk, 27-09-2011 o Politie Hollands Midden heeft op maandag 26 september rond 16.15 uur een 26-jarige man uit Nootdorp en een 28-jarige man uit Den Haag aangehouden op verdenking van betrokkemheid bij een hennepkwekerij.

Eerder die middag had de politie een melding gekregen dat aan de Kievitsbloem een pand werd leeggehaald waar mogelijk een hennepkwekerij in zat. De politie ging ter plaatse en belde aan bij de woning. De politie werd uiteindelijk binnengelaten en zij zag verschillende spullen in het huis die erop wezen dat er mogelijk een hennepkwekerij was geweest. Zo trof zij koolstoffilters, afzuiginstallaties en bladeren van hennepplanten aan. De mannen zijn vervolgens aangehouden. De politie doet verder onderzoek naar de zaak en maakt proces-verbaal op tegen de mannen.

Politie Hollands Midden gaat de komende jaren hennepteelt en de georganiseerde misdaad achter de hennepteelt nog harder aanpakken. Hennepteelt heeft inmiddels het onschuldige karakter ver achter zich gelaten. Naar schatting gaat er jaarlijks 2,5 tot 5 miljard euro om in de hennepteelt. In 2010 heeft het korps 102 hennepkwekerijen opgerold.

Hennepkwekers veroorzaken schade en overlast door lekkage en stank. Omdat hennepkwekerijen vaak provisorisch zijn ingericht is de kans op brand door kortsluiting of oververhitting groot. 10% van de woningbranden is te relateren aan hennepteelt. Dit levert dus risicos op voor de veiligheid in de buurt. Door de overlast ontstaan spanningen of angstgevoelens bij buurtbewoners en wordt het leefklimaat in een woonwijk aangetast.

Vermoedt u dat er bij u in de buurt een hennepkwekerij is? Bel de politie, 0900 - 8844 of Meld Misdaad Anoniem, 0800 - 7000. Hennep telen is een misdrijf, dus strafbaar. Politie, gemeente, Openbaar Ministerie, woningcorporaties en energiebedrijven treden samen op tegen hennepkwekerijen. Zij verzamelen aanwijzingen en tips, ontmantelen de kwekerij en pakken de kweker stevig aan.