LEI

27 sep 2011
Onderdeel: Plant Research International

De wereldwijde handel in planten en plantmateriaal neemt toe en daardoor ook de kansen op het inslepen van plantenziekten. Steeds meer landen zijn in staat eerder en meer ziekten aan te tonen. Nederlandse handelaren ondervinden daar veel hinder van omdat hun producten aan de steeds hogere eisen moeten voldoen. De economische risicoâs zijn dan ook groot. Nieuwe opsporingstechnieken kunnen bijdragen aan een betere uitvoering van fytosanitair beleid, zo bleek tijdens een recente workshop georganiseerd door het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en Plant Research International.

De hierboven genoemde ontwikkelingen gaan gepaard met een toenemende regulering. Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) verwacht daarom toenemende logistieke verstoring en controlekosten voor zowel ondernemer als overheid. Het ministerie zoekt naar mogelijkheden om deze kostenstijging te beperken. Het samenspel tussen overheid en bedrijfsleven kan anders; aanpak aan de bron en het gebruik van betere detectiemethoden tijdens de teelt of tussen teelt en sorteren/verpakken spelen een belangrijke rol.

Effectiever en efficiënter fytosanitair beleid
Nieuwe technologieën die ziekten sneller en beter kunnen opsporen en met zekerheid vaststellen, bieden kansen voor een effectievere en efficiëntere uitvoering van fytosanitair beleid in Nederland. Het ministerie van EL&I organiseerde daarom met Plant Research International op 14 september 2011 de workshop âFytosanitair en nieuwe technologie: een kansrijke combinatie?â Deelnemers tijdens workshop âFytosanitair en nieuwe technologie: een kansrijke combinatie?

Afbeelding: Deelnemers tijdens workshop âFytosanitair en nieuwe technologie: een kansrijke combinatie?â

Kansrijke, nieuwe technologieën
Zoân 45 vertegenwoordigers van technologische bedrijven, techniektoeleveranciers, beleidsmakers, onderzoekers, agrarische ondernemers, producenten en handelaren discussieerden over de mogelijkheden van verschillende kansrijke technologieën:
* Ontsmetting van producten in containers
* Gebruik van microgolven in plaats van warm water voor de ontsmetting van bollen

* Röntgentechnieken die boktorgangen kunnen opsporen kunnen mogelijk ook ingezet worden voor het opsporen van andere problemen in andere gewassen

* Vision-technieken voor de bepaling van de vitaliteit van zaad, maar ook voor het aantonen van de afwezigheid van ziekteverwekkers
* Moleculaire en serologische technieken die steeds goedkoper en makkelijker toepasbaar worden zoals in zogenaamde âdipsticksâ

Investeren en samenwerken
Aan het slot van de workshop was de conclusie dat er zeker kansrijke, nieuwe technologieën zijn, die positief kunnen bijdragen aan de uitvoering van het fytosanitaire beleid in Nederland. Er is echter nog een flinke investering nodig om deze technologieën geschikt te maken voor toepassing in de praktijk. Samenwerking van onderzoekers, toeleveranciers, agrarische ondernemers en handelaren daarbij is belangrijk.

Â

Print nieuwsbericht

Contact
Willem Jan de Kogel
visitekaartje

Henk Schollaart
ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovaties tel: 070-3785358