Beantwoording raadsvragen College van b&w Den Haag over homostel

Persbericht van Gemeente Den Haag

sv Regnr. BSD/2011.1411 Den Haag,
Inzake: schriftelijke vragen Laakkwartier

De gemeenteraad

Het raadslid Paul ter Linden heeft op 26 september 2011 een brief met daarin 4 vragen aan de voorzitter van de gemeenteraad gericht. Overeenkomstig artikel 38 van het reglement van orde voor vergaderingen en andere werkzaamheden van de raad, beantwoorden wij deze vragen als volgt.

1.) Bent u bekend met het gesprek dat plaats heeft gevonden tussen een gemeentelijke ambtenaar van Openbare Veiligheid en het homostel uit het Laakkwartier waaruit bleek dat dit stel geïntimideerd, bedreigd, gediscrimineerd en bespuugd wordt door allochtone kinderen en jongeren omwille van hun geaardheid?

Intimidatie, bedreiging, discriminatie zijn onaanvaardbaar. Bestrijding van dit gedrag is een topprioriteit van de burgemeester en de politie. Daarom wordt er bij een melding of aangifte direct opgetreden. In deze zaak als volgt:

- Op 18 augustus 2011 maakte het homostel bij de politie melding van pesterijen door kinderen. De kinderen tussen de 8 en 11 jaar oud hadden rottend fruit tegen de ramen gegooid, tegen de ramen gespuugd en de mannen gericht op hun geaardheid uitgescholden
- Daarop is gereageerd en heeft de wijkagent een afspraak gemaakt met de melders op 24 augustus
- Tijdens dit gesprek heeft de wijkagent haar 06 nummer ter beschikking gesteld zodat de mannen zonodig direct met haar contact konden opnemen - Er is extra politiesurveillance ingesteld in de omgeving van de flat - Gelet op de leeftijd van de daders is de directeur van de in de directe omgeving gevestigde basisschool geïnformeerd over het incident. Daarbij heeft de wijkagent aangegeven dat dergelijk gedrag niet wordt getolereerd. De directeur heeft toegezegd dat de leraren extra zouden opletten, zonodig ingrijpen en bij het bekend worden van namen van kinderen dat direct bij de politie te melden
- Vervolgens heeft de wijkagent nog twee gesprekken gevoerd met ouders van kinderen die, op basis van het beperkte signalement, mogelijk betrokken zouden kunnen zijn geweest bij het incident. De betrokkenheid van deze kinderen is overigens niet onomstotelijk vast komen te staan. - Op 1 september heeft er een vervolg gesprek plaatsgevonden met het stel, de wijkagent en de medewerker van Openbare Orde en Veiligheid van de gemeente. Tijdens dit bezoek maakten de mannen duidelijk dat zij hadden besloten om te gaan verhuizen en inmiddels nieuwe woonruimte hadden gevonden. Dit was op hun eigen initiatief. Daarbij speelde een rol dat het woongenot al ernstig was aangetast door de geluidsoverlast van de bovenburen. Hetgeen een zaak is tussen huurder en verhuurder.

2.) Bent u met ons van mening dat men in iedere wijk van Den Haag veilig moet kunnen wonen, ongeacht geaardheid of leefomstandigheden? Zo ja, hoe is het dan mogelijk dat dit stel ondanks herhaaldelijke meldingen heeft moeten verhuizen en dat het desbetreffende dadertuig vrijuit lijkt te gaan?

4.) Kunt u garanderen dat dit stel op hun nieuwe woonplaats, welke bekend is bij Openbare Veiligheid van de gemeente, kan blijven wonen, zonder restricties te stellen op cijfers achter de komma?

In Den Haag moet iedereen, letterlijk iedereen, in elke wijk veilig kunnen wonen. Allereerst merken wij op dat richting de politie geen sprake is van herhaaldelijke meldingen. De melding over het incident op 18 augustus is de eerste melding bij de politie. Daar is direct op gereageerd en vervolgens zijn diverse acties ondernomen (zie ook antwoord op vraag 1). Volgens het homostel is er wel sprake van herhaaldelijke meldingen over geluidsoverlast afgelopen twee jaar in de richting van de verhuurder.

3.) Bent u met ons van mening dat dit stel noodgedwongen is verhuisd en dat zij daarom schadeloos gesteld moeten worden? Zo ja, bent u bereid om de kosten van de verhuizing, eventueel nieuw materiaal (verf, behang etc.) en een mogelijke dubbele maand huur volledig te vergoeden? Bent u tevens bereid om dit voorgeschoten bedrag in zijn geheel terug te vorderen van de (ouders van de) daders? Zo neen, waarom niet?

De politie heeft deze zaak voortvarend aangepakt en er is dan ook geen sprake van aansprakelijkheid van de zijde van politie en/of gemeente. Wat rest is een aangelegenheid tussen huurder en verhuurder waarin het college geen partij is.

Het college van burgemeester en wethouders,
de secretaris, de burgemeester,

mw. A.W.H. Bertram J.J. van Aartsen




Razende Robot Reporter