CIDI - Centrum Informatie en Documentatie Israël

Egyptische troepenmacht in de Sinaï is een gok voor Israel

di 27-09-2011

Moeten er meer Egyptische troepen komen in de Sinaï, dat is een dilemma waar Israelische politici deze maand over debatteerden. Zij kunnen helpen bij het bedwingen van Palestijnse en Islamistische terreur en smokkel, maar de instabiliteit in Egypte maant aan tot voorzichtigheid. Ook het feit dat op dinsdag 27 september de gaspijplijn naar Israel in de Sinaï voor de zesde keer is opgeblazen, doet twijfelen aan de motivatie en bekwaamheid van de Egyptenaren om de Sinaï te beschermen.

Ook al gaat het om Egyptische soldaten, Israel kan hierover meepraten krachtens het vredesverdrag met Egypte, dat in 1979 in het Amerikaanse Camp David werd gesloten. CIDI onderzoekt de feitelijke situatie en de verplichtingen die beide partijen zijn aangegaan in het vredesverdrag.

Het debat begon in Israel na de terroristische aanval in het Zuiden op 18 augustus. Als gevolg daarvan ging Israels Minister van Defensie, Ehud Barak, akkoord met Egypte's voorstel om de militaire aanwezigheid van Egypte in de Sinaï te vergroten met 1.500 man.

De Voorzitter van de Knesset, Reuven Rivlin, was het hier niet mee eens. Hij gaf opdracht aan de Juridisch Adviseur van de Knesset, Eyal Yanon, om te onderzoeken of deze beslissing niet de toestemming van de Knesset nodig zou hebben, omdat het strijdig is met het vredesverdrag dat de Knesset in 1979 goedkeurde.

De Los Angeles Times (die slechts op zeldzame momenten pro-Israel genoemd kan worden) stelde dat de `Nieuwe aanwezigheid van de Egyptische Troepenmacht in de Sinaï een gok is voor Israel.' De krant legde de nadruk op de instabiliteit in post-revolutie Egypte.

Volgens het Camp Davidverdrag dat Israel en Egypte in 1979 ondertekenden, mag Egypte circa 30.000 soldaten in de Sinaï stationeren. Er zijn aanwijzingen dat er in werkelijkheid nu al 45.000 man in de Sinaï gelegerd zijn. Ter vergelijking: dit is ongeveer net zo veel als een vijfde van de Israelische reguliere legermacht en een derde van de Israelische reguliere gevechtstroepen.

22.000 Egyptische manschappen mogen gelegerd zijn in gebied `A' van de Sinaï; het meest Westelijke deel van het schiereiland. De troepen in gebied A mogen, volgens het vredesverdrag, maximaal 230 tanks, hebben, 480 gepantserde voertuigen en 126 kanonnen. In gebied B, het midden van de Sinaï, mag Egypte 4.000 soldaten stationeren, die wapens mogen dragen met een medium bereik, zoals mortier granaten en korte-afstandsraketten. In gebied `C', het oostelijke deel, mag Egypte een paar duizend politieagenten hebben, die slechts met lichte wapens uitgerust zijn. Sinds 1979 heeft Egypte echter minstens vijf keer gevraagd om hun militaire aanwezigheid in de Sinaï te vergroten, waardoor er, met Israels toestemming nog 7.000 extra troepen bij zijn gekomen. Experts zoals Amos Gilad, de generaal die belast is met Israels veiligheid, hebben reden om aan te nemen dat Egypte nog zeker 5.000 ongeautoriseerde troepen door het hele schiereiland heeft gestationeerd.