Royal Haskoning


Royal Haskoning leidt de renovatie van het Woudagemaal 27-09-2011
Royal Haskoning leidt de renovatie van het Woudagemaal Het ir. D.F. Woudagemaal is een begrip. In Lemmer, waar het sinds 1920 een prominente plaats inneemt, in Friesland, dat het al bijna een eeuw tegen een overvloed aan water beschermt, in Nederland, als uniek staaltje waterbouwkunde, en mondiaal, als werelderfgoed. Om de tand des tijds nog vele decennia te doorstaan, worden zowel de machines als het gebouw met veel zorg en inzet van expertise onderhouden. Onlangs zijn de eerste stappen gezet voor renovatie van het gemaal onder de waterlijn, een project dat Royal Haskoning gaat leiden.

"Wij noemen ieder waterstaatkundig bouwwerk een kunstwerk", gaat Ido Boonstra van start. "En dit kunstwerk willen we graag intact houden. Begin dit jaar hebben we daarom de bovenbouw van het gemaal gerenoveerd. Nu is het gedeelte onder de waterlijn aan de beurt." Boonstra is coördinator Technische installaties bij Wetterskip Fryslân en opdrachtgever voor de renovatie. Het is een zeer complexe opdracht, waarvoor Royal Haskoning gevraagd is een plan van aanpak te ontwikkelen en de projectleiding op zich te nemen. Een logische keuze, want de kennis en expertise van Royal Haskoning op het gebied van stoomgemalen gaan terug tot 1881, het jaar van oprichting.

Aanpakken
Boonstra: "Vorig jaar hebben we de eerste duikinspecties gedaan. Daaruit bleek wat je hier en daar boven de waterlijn al kunt zien: het gemaal is onderhevig aan verval. Op verschillende plaatsen is het beton en metselwerk aangetast. Op de bakstenen muren van de sluizen zie je begroeiing. Dat is niet goed; de muren houden te veel vocht vast en de wortels tasten de voegen aan. Op sommige plekken druppelt water uit de overspanning van de instroomopeningen. Dat moet opnieuw gevoegd en aangesmeerd worden. Verder krijgen de zuig- en persbuizen, waardoor het water uit de boezem het IJsselmeer in wordt gepompt, een nieuwe coating. En de keerdeuren, de originele nog, gaan er een voor een uit en worden vakkundig hersteld." Boonstra betreedt het machinepark en daalt af naar de kelder daaronder. Daar waar vele meters gekleurde pijpen de afgewerkte stoom weer in water transformeren, wijst hij op scheuren in muren en plafond en op loshangende schilfers beton. "Het gemaal loopt geen acuut gevaar, maar zoiets moet je aanpakken."

Uitdaging
Hoe de herstelwerkzaamheden precies zullen verlopen, kan Boonstra niet zeggen. "Om de renovatie te kunnen uitvoeren, moeten we de in- en uitstroomopeningen droogleggen. Maar wat de vloer daar doet als we het water wegpompen, kunnen we vooraf niet berekenen. Komt de vloer omhoog als er geen druk meer opstaat? In dat geval moeten we ballast plaatsen of besluiten om het water tot bijvoorbeeld een meter hoogte te laten staan. Al doende ontdekken we wat er allemaal bij komt kijken. Dat is de grootste uitdaging van het project." Tel daar de strenge eisen voor veiligheid en kwaliteit bij op, plus de eisen die Unesco stelt om het monument in oorspronkelijk staat te behouden én de criteria die de ontvangen miljoenensubsidie met zich meebrengt... Het mag duidelijk zijn dat het hier gaat om een uitdaging in het kwadraat. Boonstra maakt zich echter geen zorgen: "Niets is onmogelijk. We vinden overal wel een oplossing voor." Een uitspraak waar Royal Haskoning zich graag achter schaart.

Levend monument
Het ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer staat te boek als het hoogtepunt van de Nederlandse waterbouwkunde. Het is het grootste stoomgemaal ter wereld, dat zowel vanwege zijn Amsterdamse School-architectuur als om zijn techniek zeer hoog staat aangeschreven. Sinds 1998 prijkt het op de Werelderfgoedlijst van Unesco.
Het ir. D.F. Woudagemaal bestaat uit vier stoommachines die elk twee centrifugaalpompen aandrijven. Indien nodig kan het gemaal 4 miljoen liter water per minuut uit de Friese boezem naar het IJsselmeer afvoeren. Nog altijd wordt dit levende monument twee maal per jaar ingezet om de Friese bevolking te beschermen tegen wateroverlast.

Voor meer informatie over het Woudagemaal en het bezoekerscentrum zie: www.woudagemaal.nl.