Provincie Utrecht

Unieke proeftuin voor duurzame energietechnieken

De provincie Utrecht werkt samen met de Hogeschool Utrecht en andere partners uit de regio aan een schoon Utrecht, onafhankelijk van fossiele brandstoffen. In daken zit een enorm potentieel voor duurzame energietechnieken als zonnepanelen, -boilers en andere innovatieve dakbedekking. Hiermee is energiewinst te behalen.

De Duurzame Energie Proeftuin op het dak van Hogeschool Utrecht is een van de eerste vijf daken in het Duurzame Dakenplan van de provincie Utrecht. De tuin met een omvang van 500 m2 en tien verschillende daktechnieken vormt de basis voor uitdagend techniekonderwijs met praktijkopstellingen van deze tijd. De tuin levert de opgewekte elektriciteit waar mogelijk terug aan het net. De opgewekte warmte wordt gebruikt als warm tapwater en verwarming. De mogelijkheden voor koeling met warmte worden onderzocht.

Als onderdeel van de landelijke Dutch Green Building Week werd de proeftuin van Hogeschool Utrecht op 23 september officieel in gebruik genomen. Namens de provincie was gedeputeerde Remco van Lunteren hierbij aanwezig.

Meer informatie over de Duurzame Energie Proeftuin vindt u op de website van Hogeschool Utrecht.