MBO raad

MBO Raad en Onderwijsraad: toegankelijkheid hoger onderwijs belangrijk punt bij profilering

26-09-2011 - In de aanloop naar het Kamerdebat van 26 september 2011 over de strategische agenda hoger onderwijs hebben de MBO Raad en de Onderwijsraad aandacht gevraagd voor de impact die profilering kan hebben op de toegankelijkheid van het hoger onderwijs. De MBO Raad stelt in een brief aan de Vaste Kamercommissie Onderwijs dat profilering er niet toe mag leiden dat de regionale toegankelijkheid van het hbo voor doorstromende en reeds werkende mbo-4 studenten door onevenwichtige profilering wordt belemmerd.

In de brief vraagt de MBO Raad de Kamerleden onder meer "om de profilering in het hoger onderwijs zorgvuldig te bewaken zodat hierbij de afstemming op de arbeidsmarktbehoefte leidend is, er een evenwichtige regionale spreiding van het onderwijsaanbod blijft bestaan en het hoger onderwijs voor mbo'ers in voldoende mate toegankelijk blijft". De MBO Raad dringt aan op centrale regie indien noodzakelijk.

De Onderwijsraad wijst in zijn advies 'Hoger onderwijs voor de toekomst' op het grote belang dat een ieder die dat aankan, hoger onderwijs naar eigen vermogen kan volgen. De Raad is van mening dat gestuurd moet worden op een breed scala aan profileringen en bepleit hiervoor een krachtig procesmanagement.

Bijlagen
Brief MBO Raad aan Tweede Kamer over toegankelijkheid hoger onderwijs Advies Onderwijsraad 'Hoger onderwijs voor de toekomst' Samenvatting advies Onderwijsraad