Gemeente Haaren


Invloed op beleid en uitvoering door Sociale Zaken

Handen in elkaar

Ook klanten kunnen invloed uitoefenen

De gemeenten Boxtel en Haaren vinden het belangrijk dat zij advies kunnen inwinnen over het beleid en de uitvoering van de bijstand. Tot medio 2010 was daarvoor een Cliëntenraad actief. Die adviseerde de gemeenten over nieuw beleid, over keuzes die de gemeente maakt en over hoe de gemeente de bijstandswet uitvoert. Binnenkort gaat een Adviesraad deze werkzaamheden oppakken.

Adviesraad Sociale Zaken

Medio 2010 zijn de leden van de Cliëntenraad gestopt met hun werkzaamheden. De meeste leden waren naast hun werk voor de Cliëntenraad ook actief betrokken bij andere maatschappelijke organisaties. Vanwege leeftijd en gezondheid werd dit wat te veel en hebben zij besloten met het werk voor de Cliëntenraad te stoppen. Sindsdien heeft de gemeente gezocht naar een andere opzet voor de Cliëntenraad. Binnenkort gaat een nieuwe Adviesraad de gemeente adviseren over het beleid en de uitvoering van de bijstand.

De Adviesraad bestaat uit vertegenwoordigers van de volgende organisaties: KBO Boxtel, KBO Liempde, KBO Biezenmortel, Stichting Leergeld, Turkse gemeenschap, FNV Bouw, Bureau Sociaal Raadslieden en de Voedselbank. Deze organisaties werken onder andere voor mensen die soms een smalle portemonnee hebben. Zij horen dikwijls uit de praktijk hoe klanten het beleid en de dienstverlening door Sociale Zaken ervaren. Door die inbreng kan de gemeente hun dienstverlening mogelijk verbeteren.

Iets voor u?

Naast deze organisaties is het ook de bedoeling dat cliënten van Sociale Zaken in de Adviesraad zitting nemen. Zij zijn immers ervaringsdeskundige. Daarnaast kunnen ze goed aangeven waar de gemeente op moet letten bij het maken van nieuw beleid. Nu de sociale zekerheid te maken krijgt met bezuinigingen en wetswijzigingen staat de gemeente voor het maken van keuzes die de minima direct kunnen raken. Juist in deze tijd is het van belang om de stem van mensen om wie het gaat te kunnen horen. Wilt u uw invloed uitoefenen, bent u geïnteresseerd om in de Adviesraad te zitten of wilt u daarover meer informatie? Neem dan contact op met mevrouw W. Adriaans van de afdeling Sociale Zaken, tel. ( 0411) 65 53 78.