Gemeente Hellevoetsluis


Studenten bezoeken Hellevoetsluis in verband met nominatie voor jeugdbeleid

Op dinsdag 20 september is gemeente Hellevoetsluis bezocht door tien studenten pedagogiek van de Hogeschool Utrecht. Zij bezochten Hellevoetsluis om een goed beeld te krijgen van het jeugdbeleid, in het kader van de prijs Jong Lokaal Bokaal, waarvoor Hellevoetsluis genomineerd is. De Jong Lokaal Bokaal is een initiatief van de Nederlandse JongerenRaad (NJR) en staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten, waarmee gemeenten die een positief jeugdbeleid voeren worden beloond.

Na ontvangst in de raadszaal werden de studenten middels een presentatie van wethouder De Jongh geïnformeerd over het lokale jeugdbeleid. Vervolgens hebben de studenten gezamenlijk met de wethouder Hellevoetsluis op de fiets verkend. Hierbij werden belangrijke plekken voor jongeren in gemeente Hellevoetsluis bekeken. De studenten maakten kennis met de Hellevoetse Jongerenraad in het jongerencentrum De Kooi en hebben het Centrum voor Jeugd en Gezin bezocht. Ook was de woonbegeleider van de Jongeren Foyer Hellevoetsluis aanwezig en gaf een toekomstige bewoner van de Foyer een toelichting op het project. Na een diner in het les-restaurant van het Albeda College, bezochten de studenten tot slot de nieuwe locatie van SWS Jongerenwerk aan de Fazantenlaan. Na uitleg over het jongerenwerk, werden de studenten verrast met optredens van een brass-band, een dans-act en verschillende muzikale optredens.

In totaal zijn twaalf gemeenten genomineerd voor de Jong Lokaal Bokaal. Al deze gemeenten zijn bezocht door studenten pedagogiek. De studenten leggen gemeenten langs de meetlat op het gebied van onder andere inspraak en beleid, kansen en talenten en voorzieningen voor jongeren. De jongerenteams onderzoeken met een kritische blik hoe jongerenparticipatie en jeugdbeleid in de praktijk vorm krijgen. Aan de hand van de bevindingen van de teams zal een jury bestaande uit experts en jongeren drie finalisten voor de Jong Lokaal Bokaal kiezen. De Jong Lokaal Bokaal wordt op 21 november uitgereikt.

Wethouder De Jongh heeft hoge verwachtingen: "Hellevoetsluis hoopt natuurlijk een plek in de top drie te krijgen. Aan de jeugdraad, het CJG, de jongerenfoyer, het lesrestaurant Albeda college en jongerenwerk zal het niet liggen. Hun inzet was geweldig." De tien Utrechtse studenten gaven na afloop aan wel in Hellevoetsluis te willen wonen. "Wat wordt hier veel voor jongeren gedaan." Eigenlijk hebben we met deze opmerking al gewonnen, aldus wethouder De Jongh.

09/27/2011