LIOF


LANXESS versterkt zijn vestiging in Geleen

Sittard-Geleen - De Duitse speciaalchemiegroep LANXESS versterkt zijn vestiging in het Nederlandse Geleen. Het bedrijf wil in Geleen een nieuw hoofdkantoor bouwen voor de wereldwijde EPDM rubber business. Het gebouw, dat aan 120 personeelsleden plaats kan bieden, zal op de Chemelot Campus gebouwd worden. Vandaag zijn de contracten met het Chemelot Campus consortium ondertekend. De aanvang van de bouwwerkzaamheden is voorzien voor het voorjaar van 2012 en de inauguratie voor begin 2013. Bovendien zal het bedrijf nog ongeveer 12 miljoen euro uitgeven aan het ombouwen van 50% van de EPDM- rubberproductiecapaciteit in Geleen naar de innovatieve Keltan ACE-technologie.
LANXESS leidt zijn wereldwijde EPDM-rubber business vanuit Geleen. LANXESS heeft het EPDM-rubberbedrijf nog maar kort geleden, in mei 2011, voor 310 miljoen euro overgenomen van Royal DSM N.V., met alle 420 personeelsleden wereldwijd - waarvan 260 in Sittard-Geleen. "De duurzame Keltan ACE-technologie, het nieuwe en ultramoderne hoofdkantoor van ons EPDM-bedrijf en de uiterst innovatieve omgeving van de Chemelot Campus zullen een troef zijn voor onze expansie," zei Axel C. Heitmann, voorzitter van de Raad van Bestuur van LANXESS AG. "De geplande maatregelen zullen van de vestiging Geleen een echt innovatiecentrum in het internationale LANXESS netwerk maken." De Chemelot Campus is een internationaal hooggewaardeerde innovatieve campus op het gebied van materialen en chemie. Hij speelt ook een belangrijke rol in de ambities voor de regio Brainport 2020. De Chemelot Campus zal verder ontwikkeld worden door een consortium van DSM, de provincie Limburg en de Universiteit van Maastricht/Maastricht University Medical Center+. Mark Verheijen, Limburgs gedeputeerde Economische Zaken en Financiën en voorzitter van de stuurgroep van het consortium, zei: Innovatieve werkomgeving
In het nieuwe hoofdkantoor zullen op een oppervlakte van 3.400 vierkante meter kantoorruimten, onderzoeksfaciliteiten, tentoonstellingsruimten en conferentiezalen ondergebracht worden. "De site is ideaal voor ons. Voor het eerst zullen alle belangrijke managementfuncties en laboratoria van de EDPM-business zich samen onder één dak bevinden - in de onmiddellijke nabijheid van onze productiefaciliteit," verklaarde Günther Weymans, Country Representative voor Nederland van LANXESS en hoofd van de business unit Technical Rubber Products. Het moderne architectuurconcept zal voorzien in een inspirerende werkomgeving, die de communicatie tussen de diverse eenheden van het bedrijf en de creativiteit en innovatie optimaal zal aanwakkeren, legde Weymans uit.
Duurzame productietechnologie
In zijn productiefaciliteit voor EPDM-rubber zal LANXESS de grootste van de drie productielijnen ombouwen voor de baanbrekende Keltan ACE-technologie. In vergelijking met de traditionele productieprocessen vraagt de rubberproductie met behulp van de Keltan ACE-technologie minder energie en is er dankzij de hoge efficiëntie van de katalysatoren geen katalyse-extractie nodig. Bovendien kunnen met dit proces nieuwe EPDM-rubber grades vervaardigd worden. LANXESS heeft de intentie om de nieuwe technologie in 2013 te implementeren. EPDM - wezenlijk deel van ons dagelijks leven
EPDM-rubbers worden hoofdzakelijk in de auto-industrie gebruikt, evenals in de bouwsector en in technische en elektronische artikelen. Synthetische EPDM-rubbers onderscheiden zich vooral door hun bestandheid tegen warmte, oxidatie, chemicaliën en verwering en door hun goede isolatie-eigenschappen. In voertuigen worden de EPDM-rubbers bijna overal gebruikt: van dichtingen voor carrosserieën tot toevoerslangen voor koelvloeistof en luchtkanalen onder de motorkap. In de bouwsector wordt EPDM-rubber eveneens hoofdzakelijk als dichtingsmateriaal gebruikt - als profieldichting voor ramen en deuren, in betonnen dichtingen voor afvalwaterleidingen, als grondstof voor het dichten van voegen, voor rubbermembranen voor dakbedekking of als dichtingsprofiel voor dakconstructies uit kunststofplaten. Ook in huis maakt EPDM deel uit van ons dagelijks leven: uit dit speciaalrubber worden pakkingen voor wasmachines en sanitaire installaties, evenals tuinslangen en thermisch geïsoleerde hoezen in kabels en pijpleidingen voor airconditioning en centrale verwarming vervaardigd. LANXESS is een leider op het gebied van speciaalchemie en haalde in 2010 een omzet van 7,1 miljard euro en telt momenteel ongeveer 15.800 personeelsleden in 30 landen. Het bedrijf is momenteel wereldwijd aanwezig in 46 productievestigingen. De kernactiviteit van LANXESS is de ontwikkeling, vervaardiging en verkoop van kunststoffen, rubbers, halffabricaten en chemische specialiteiten.