Vertrouwen in de democratische rechtsstaat

Persbericht van Centrale Raad van Beroep

Toespraak van de president van de Centrale Raad van Beroep, mr. drs. T.G.M. Simons, gehouden op 26 september 2011.

"De rechtsstaat kan alleen dan goed functioneren, als de burgers vertrouwen hebben in die rechtsstaat en daarmee in de instituties die het overheidsgezag representeren en in de personen die deze instituties vertegenwoordigen: de gezagsdragers. Dit betekent tegelijkertijd dat de instituties en de gezagsdragers vertrouwen moeten hebben in elkaar en dat vertrouwen ook moeten uitdragen. Waar dit vertrouwen ontbreekt of niet wordt uitgedragen, is het niet verwonderlijk dat het overheidsgezag ter discussie wordt gesteld en aan erosie onderhevig is. Dat ligt zeker niet alleen aan de burgers, maar juist ook aan de gezagsdragers zelf. Het voor de rechtsstaat zeer schadelijke gevolg hiervan is dat een steeds groter wordende kloof ontstaat tussen dat wat de gezagsdragers doen en dat wat ze volgens de burgers moeten doen."

Dit is de kern van de rede die de president van de Centrale Raad van Beroep, de heer mr. drs. T.G.M. Simons, op maandag 26 september 2011 onder de titel Vertrouwen in de democratische rechtsstaat in het kader van de viering van 200 jaar rechterlijke macht in Nederland heeft uitgesproken. Hij sprak op een bijzondere zitting van de Centrale Raad van Beroep in de Janskerk te Utrecht bij gelegenheid van de installatie van drie nieuwe raadsheren.

De president bepleit in zijn rede een open en voor de burgers zichtbare dialoog tussen wetgever, bestuur en rechter.

De integrale tekst van de rede is als bijlage bijgevoegd en kunt u op de website van de Centrale Raad van Beroep inzien.

Links:
http://www.rechtspraak.nl/Organisatie/CRvB/RegelsEnProcedures/Documents /Vertrouwenindedemocratischer



Razende Robot Reporter