Gemeente Noordwijkerhout


Koninklijke onderscheiding voor Piet Goemans

Goemans neemt lintje in ontvangst

27 september 2011

Loco-burgemeester mr. J.C.F. Knapp speldde op 22 september 2011 bij de heer Piet Goemans een Koninklijke onderscheiding op. Na een gedreven carrière van maar liefst 47 jaar bij de Hobaho te Lisse, neemt de heer Goemans afscheid van dit dienstverlenende bedrijf in de sierteeltsector. De heer Goemans is één van Nederlands best geïnformeerde hyacintenspecialisten. Zijn deskundigheid en gedrevenheid voor dit product hebben bijzonder bijgedragen aan de sterke positie van de hyacint in de wereld.

De heer Goemans is sinds 1967 vrijwilliger in diverse functies voor de Stichting Bloemencorso van de Bollenstreek. Hij trad in 1968 toe tot het bestuur van de stichting, werd lid van de bloemencommissie, was voorzitter van de technische commissie en hield zich bezig met de pr. Dankzij de inspanningen van de heer Goemans kreeg het corso een internationaal karakter. In de periode 1974 tot en met 1984 werd een groot deel van het corso overgebracht naar Zweden om door Göteborg te rijden, nadat het corso in de Bollenstreek had plaatsgevonden. Ook werd de oversteek enkele malen naar Engeland gemaakt. In 1972 ging een tiental praalwagens, na het corso, naar de
wereldtuinbouwtentoonstelling De Floriade in Amsterdam. Van 1987 tot 1991 was hij voorzitter, tot 1993 vice-voorzitter, daarna bestuurslid. Nog steeds is hij nauw bij de Stichting Bloemencorso betrokken.

Hij was de initiator van het verlichte corso dat in 1987 voor het eerst reed en sinds 2005 ook door Noordwijkerhout gaat. Hij zorgde voor vele vrijwilligers bij het corso. De inzet van vele "stekers'-verenigingen uit de omgeving is door hem tot stand gekomen. Jaarlijks neemt hij nog deel aan de jury, die onder andere de titel "stekersvereniging van het jaar" toekent.

Van 1980 tot heden is hij vrijwilliger bij de productgroep `Hyacint' van de KAVB (Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur). Hij is nauw betrokken bij de activiteiten die deze productgroep organiseert, zoals de collectieve inzending van hyacinten op De Keukenhof. Hij is een vraagbaak voor de professionele hyacintenkwekers op het gebied van markt en afzet. Hij is de adviseur van diverse besturen en overlegorganen. Hiermee heeft hij de afgelopen decennia een grote bijdrage geleverd aan de communicatie in de bloembollenketen.

Van 1986 tot heden is hij adviseur en coördinator van diverse Kwekersverenigingen, zoals Hyacinthus, Atlantic en Markglory. Van deze laatste vereniging is hij tevens de oprichter. Hier werkt hij mee aan het in de markt zetten van goede hyacintenlijnen, zoals de "Pink Surprise" sinds 1986 en de "Purple Sensation" sinds 1996. Op shows brengt hij de hyacinten onder de aandacht, bijvoorbeeld op de Hyacintenparade op de Keukenhof, waarmee grote prijzen zijn behaald.

Al deze activiteiten komen ten goede aan de samenleving. Deze bijzondere verdiensten en enorme inzet, met een aantoonbare uitstraling buiten de eigen organisatie tot zelfs op internationaal niveau, maken dat hij wordt gekwalificeerd als iemand die werkzaamheden heeft verricht die voor de samenleving een bijzondere waarde hebben. Hij heeft zich geruime tijd ten bate van de samenleving ingespannen en anderen gestimuleerd. Gelet op de aard, duur, uitstraling en betekenis van zijn activiteiten, is hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.