Belgische Federale Overheid

eigen ontwikkelingsnoden aan te pakken"

Steun aan overheidsfinanciën: "We versterken hun capaciteit om eigen ontwikkelingsnoden aan te pakken"

Datum: 27 september 2011

Het beheer van overheidsfinanciën en de inning van belastingen in het Zuiden verbeteren. Dat is grosso modo het doel van de 4,2 miljoen euro Belgische steun aan het IMF-programma ter versterking van de capaciteiten op het vlak van overheidsfinanciën. Het nieuwe akkoord voorziet ook dat het geld vooral gaat naar onze partnerlanden en het jongste land ter wereld, Zuid-Soedan.

Op 23 september sloot de Belgische Ontwikkelingssamenwerking een nieuw akkoord af met het Internationaal Muntfonds. De 4,2 miljoen euro wordt in drie schijven opgedeeld:

* 1,2 miljoen voor de opleiding van hoge ambtenaren van de centrale banken en administraties voor het beheer van overheidsfinanciën in onze partnerlanden;

* 1 miljoen voor de monetaire overheid en de nationale instellingen voor het beheer van de overheidsfinanciën van Zuid-Soedan;
* 2 miljoen voor een fonds ter versterking van de fiscale overheden in een groep van 10 ontwikkelingslanden, waarvan 3 partnerlanden van België.

Sinds het begin van de samenwerking met het IMF in 2008, heeft de Belgische Ontwikkelingssamenwerking al 5 miljoen euro toegekend voor de financiering van technisch ondersteunende en capaciteitsversterkende activiteiten in partnerlanden, hoofdzakelijk in Sub-Sahara Afrika. Dankzij dit nieuwe akkoord kan er gericht bijstand worden geboden aan Zuid-Soedan zodat het land eigen instellingen voor macro-economisch beheer kan oprichten.

Door de fiscale overheden te steunen wil de Belgische Ontwikkelingssamenwerking de mobilisatie van lokale inkomsten in onze partnerlanden verbeteren. "Zo versterken we hun capaciteit om de eigen ontwikkelingsnoden aan te pakken. Dit is belangrijk in een context waarin de budgetten van donoren steeds meer onder druk komen te staan", weet minister Olivier Chastel.

Lees het artikel in Dimensie 3 (PDF, 156.38 Kb) over onze steun aan de belastingsautoriteit van Mozambique.

Zie het origineel