Nieuw-Vlaamse Alliantie


Overheden lanceren open data

klok 27 september 2011

Op vraag van minister Van Quickenborne lanceerde de Federale Overheidsdienst voor Communicatie- en Informatietechnologie (Fedict) vandaag de website data.gov.be. België volgt daarmee het voorbeeld van ondermeer de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Australië, Canada, Nederland en nog vele andere landen.Met de steun van de Vlaamse overheid worden de beschikbare datasets substantieel uitgebreid en worden de toepassingen veel interessanter. Minister Bourgeois zet zijn schouders onder dit initiatief. De Vlaamse regering keurde afgelopen vrijdag zijn Conceptnota Open Data goed.

Via de website data.gov.be zullen alle overheidsdiensten de informatie die ze in hun bezit hebben ter beschikking kunnen stellen van consumenten en ondernemingen.

Met dit initiatief komen Geert Bourgeois en Vincent Van Quickenborne tegemoet aan de toenemende vraag van bedrijven en ICT-ontwikkelaars om zelf handige toepassingen te kunnen uitbouwen op basis van de informatie van de overheid.

Door gegevens van verschillende overheden te combineren, te verrijken en te verspreiden kunnen die ondernemingenallerhande nieuwe toepassingen of applicaties aanbieden aan de burger.

Zo wordt het bijvoorbeeld mogelijk een toepassing te bouwen waarmee jonge gezinnen de ideale woonplaats kunnen bepalen op basis van de nabijheid van scholen, de kwaliteit van de lucht, de betaalbaarheid van de woningen, openbare werken in de omgeving van mijn bedrijf en tal van andere factoren.

Data.gov.be zal niet alleen de klassieke overheidsstatistieken bevatten, maar ook allerhande meetgegevens, technische lijsten en openbare databases zoals bijvoorbeeld van de Kruispunt bank sociale Zekerheid en van Onroerend Erfgoed in Vlaanderen.

Het grootste deel van de informatie wordt gratis ter beschikking gesteld. Enkel wanneer bijvoorbeeld een massa gegevens ineens opgevraagd wordt of de beheerder van de data daarvoor kiest, zal een redelijke bijdrage aangerekend worden.

De site is beschikbaar in vier talen (Nederlands, Frans, Duits en Engels) zodat de informatie ook internationaalbruikbaar is.

Verschillende fases

Vandaag biedt de website reeds een overzicht van een 60-tal datasets en datawarehouses waar de geïnteresseerden zelf hun zoekopdracht kunnen ingeven en "data-op-maat" kunnen genereren, waaronder deze van de FOD Economie, de FOD P&O en de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid.

In de testfase werd reeds een `ontwikkelmarathon gehouden', waarbij 7 teams werden losgelaten op de data. Tijdens deze 2 uur durende sessie werden mooie toepassingen ontwikkeld. Dit bewijst de laagdrempeligheid van de site en het gemak waarmee ontwikkelaars de data kunnen gebruiken.

Iedereen kan vanaf vandaag al informatie opvragen over de lijst van erkende medicijnen, de populaire voornamen bij kinderen, het aantal echtscheidingen per gemeente, de afvalproductie per economische sector, in beslag genomen goederen die te koop zijn bij de verschillende overheden, etc...

Het aantal beschikbare informatiebronnen zal sterk uitbreiden naarmate ook andere overheidsdiensten hun data ter beschikking stellen.

Fedict zal de website data.gov.be beheren en zo een overzicht bieden op de beschikbare overheidsinformatie. De betrokken overheidsdiensten blijven zelf verantwoordelijk voor hun data.

Deze dienst zal op dezelfde site ook een publiek forum opzetten om tegemoet te komen aan de vragen en wensen van de gebruikers. Daar kunnen ze aangeven met welke datasets ze de site graag aangevuld zouden zien en welke applicaties ze willen/zullen ontwikkelen.

Om het open data initiatief in goede banen te leiden, zal Fedict een open data taskforce samenstellen bestaande uit één contactpersoon per administratie of overheidsdienst.

De taskforce zal de data van de verschillende administraties `portaalrijp' maken en input van gebruikers evalueren en beantwoorden.

Agoria, de federatie van de technologische industrie, zal in samenwerking met FEDICT de open data community beheren. Agoria zal de berichten in de community modereren, filteren en beantwoorden of doorsturen.

Vlaams Beleid

Afgelopen vrijdag keurde de Vlaamse regering de conceptnota Open Data goed. Ter voorbereiding had minister Bourgeois een uitgebreide consultatieronde van het middenveldgedaan,onder meer met de ViArondetafel i-vlaanderen over open overheid en ICT en het CITADEL Statement.

Vlaams Minister Bourgeois: "Met de goedkeuring van deze conceptnota wordt Open data de norm binnen de Vlaamse overheid. Hogere transparantie, hogere efficiëntie en innovatie zijn de drie belangrijkste doelstellingen waarom de Vlaamse regering een voortrekkersrol wil spelen in het verhaal van Open Data."

Studies wijzen uit dat het hergebruik van publieke informatie belangrijk is voor onze economie. Voor ons land gaat het volgens een Duitse studie van Micus over een bedrag van ongeveer 875 miljoen euro.

Vincent Van Quickenborne: "Met open.data.gov willen we zoveel mogelijk data open stellen. Burgers kunnen zo beter en gemakkelijker geïnformeerd worden en programmeurs (of App ontwikkelaars), of het nu om amateurs of professionals gaat, kunnen aan de slag om nieuwe toepassingen uit te bouwen. Naarmate het aantal toepassingen groeit, zal ook het aantal informatiebronnen toenemen en zo open data in stroomversnelling brengen."

Sven Forster, Directeur Generaal Informatiebeheer bij Fedict: "Er moeten veel meer datasets online ter beschikking komen. De federale administraties zullen hun datasets moeten kwalificeren, met metadata verrijken en online zetten." Auteur(s): Geert Bourgeois, Viceminister-president en Vlaams minister van Bestuurszaken, Binnenlands Bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse Rand Contactinfo: