Belgische Federale Overheid


Kindersterfte daalt wereldwijd

Datum: 27 september 2011

Op 20 jaar tijd is de kindersterfte met meer dan een derde gedaald. Dat blijkt uit een rapport van Unicef en de Wereldgezondheidsorganisatie. Positieve cijfers over een van de cruciale Millenniumdoelen: het terugdringen van de kindersterfte. En een belangrijk strijdpunt van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking.

Tussen 1990 en 2010 is de kindersterfte wereldwijd met ruim een derde gedaald. 7,6 miljoen kinderen sterven nog vooraleer ze 5 jaar zijn, twintig jaar geleden waren dat er nog 12 miljoen. De geboekte vooruitgang bewijst volgens het rapport dat investeringen in de gezondheid van kinderen goed worden besteed.

De helft van de kinderen sterft in vijf landen: India, Nigeria, DR Congo, Pakistan en China. Maar ook daar is de daling de voorbije decennia opmerkelijk. Het zijn vooral de pasgeborenen en de zuigelingen die zich in de gevarenzone bevinden: meer dan 40% van de kindersterfte grijpt plaats in de eerste levensmaand, 70% tijdens het eerste levensjaar.

Nog dagelijks bezwijken ruim 21.000 kinderen aan oorzaken die te voorkomen zijn. De vooruitgang is nog niet voldoende om het vierde Millenniumdoel te halen: een vermindering van de kindersterfte met twee derde tegen 2015.

Voor de Belgische Ontwikkelingssamenwerking zijn gezondheidszorg, kinderrechten en gender prioritaire thema's. Deze ontwikkelingsthema's zijn bepalende factoren in de strijd tegen kindersterfte en moedersterfte.

Lees ons dossier over de gezondheid van moeder en kind (PDF, 3.33 MB) in Dimensie 3.

Zie het origineel