Gemeente Ede

dinsdag, 27 september 2011

Jaarverslag leerplicht controles

info@ede.nl

Het college van burgemeester en wethouders heeft vandaag kennis genomen van het jaarverslag van de afdeling leerlingzaken van de gemeente. Hieruit blijkt dat in het schooljaar 2010-2011 611 dossiers zijn behandeld op een totaal van 19.096 leerplichtige leerlingen in de leeftijd van 5 t/m 17 jaar. Daarbij is in 78 gevallen een proces verbaal opgemaakt. In het schooljaar 2009-2010 was dit 59 keer.

De zwaarte van de casussen lijkt te zijn toegenomen; er is vaker sprake van problematiek op diverse gebieden zoals scheiding ouders, verkeerde vriendengroep, verslaving.

Verzuim

Van de behandelde dossiers ging het in 32 gevallen om absoluut verzuim. Daarbij gaat het om leerplichtige leerlingen die niet op een school staan ingeschreven. Van absoluut verzuim kan ook sprake zijn als er voor leerlingen geen passende school gevonden kan worden. De leerplichtambtenaar helpt dan de betreffende ouders en leerling om alsnog een goede onderwijsplek te vinden.

Preventie

Het is belangrijk om naast handhaving ook in een vroeg stadium preventief te werk te gaan. Dit geeft meer kans op een ononderbroken schoolloopbaan voor de leerling. De afdeling leerlingzaken doet dan ook veel aan preventie. Zo maken leerplichtambtenaren deel uit van zogeheten Zorg Advies Teams. Deze overleggen vinden plaats op alle voortgezet onderwijs (vo) scholen in Ede.

Naast het bijwonen van de Zorg Advies Teams voert de leerplichtambtenaar ook preventief spreekuur op bijna alle vo-scholen.