Gemeente Ede

dinsdag, 27 september 2011

Bijdrageverordening Maatschappelijke Opvang en Vrouwenopvang

info@ede.nl

Het college van burgemeester en wethouders heeft vandaag een ontwerp verordening voor Maatschappelijke Opvang en Vrouwenopvang vastgesteld. Dit heeft te maken met een landelijk besluit om de Wet maatschappelijke ondersteuning te wijzigen. Hierdoor moeten centrumgemeenten een verordening vaststellen voor het opleggen van de eigen bijdrage die cliënten betalen, als zij verblijven in de maatschappelijke opvang (MO) of de vrouwenopvang (VO). Al jarenlang is een bijdrageplicht voor personen die een beroep doen op deze voorzieningen vanzelfsprekend. In het algemeen waren de instellingen er tot nu toe vrij in om de hoogte en vorm daarvoor te bepalen. In een enkel geval bepaalde een gemeente dat. Daar komt nu verandering in.

Rechtszekerheid

Met deze wijziging krijgt de cliënt meer rechtszekerheid, omdat alle gemeenten een bijdrageregeling gaan vaststellen. Door een beschikking heeft de cliënt het recht op een voorziening en het recht om bezwaar te maken bij een weigering. In de gemeentelijke verordening wordt bepaald dat de cliënt in ieder geval een bedrag ter hoogte van het zak- en kleedgeld (gelijk aan hetgeen in de WWB staat) overhoudt. Ook is geregeld dat de cliënt geen dubbele eigen bijdragen betaalt in geval van samenloop met andere Wmo-voorzieningen of AWBZ-gefinancierde zorg, zoals bijvoorbeeld begeleiding.

Advies

Het college heeft de adviesraad Wmo en de Wwb-raad gevraagd om in oktober 2011 advies aan haar uit te brengen over deze ontwerpverordening. Dit advies zal worden betrokken bij de behandeling van de ontwerpverordening in de commissie Maatschappelijke zaken van 30 november 2011 en de definitieve vaststelling van deze verordening in de gemeenteraad op 15 december 2011.