Gemeente Ede

dinsdag, 27 september 2011

Edenaren steeds positiever over hun gemeente!

info@ede.nl

De afdeling Strategie & Onderzoek van de gemeente Ede heeft een onderzoek uitgevoerd over gemeentelijke dienstverlening, communicatie, politieke interesse, groen, gezond en actief, sport, cultuur en maatschappelijke voorzieningen. Begin 2011 ontvingen 1.354 willekeurig geselecteerde Edenaren van 15 jaar en ouder een vragenlijst. In totaal hebben 602 inwoners de vragen beantwoord.

Het beeld dat de inwoners van Ede van hun gemeente hebben is de afgelopen jaren positiever geworden: 70% zegt een (zeer) positief beeld van Ede te hebben.
Associaties met Ede

Associaties met groen, gezond en actief: Hoe
groter het woord is afgebeeld, hoe groter het
aantal associaties.
Bron: wordle.net, inwoners aan het woord 2011

Ongeveer 70% van de Edenaren is tevreden over de gemeentelijke informatievoorziening en dienstverlening. Met name de persoonlijke behandeling wordt op prijs gesteld. Het minst te spreken zijn de inwoners over de openingstijden en wachttijden bij de balies. Bijna iedereen weet de gemeentelijke website te vinden; het bezoek aan de website is de laatste jaren gelijk gebleven. De politieke betrokkenheid van de bevolking van Ede neemt de laatste jaren toe. 42% heeft interesse in de lokale politiek. Net als in voorgaande jaren geeft 80% aan (waarschijnlijk) te gaan stemmen, wanneer er morgen gemeenteraadsverkiezingen zouden zijn. Ruim tweederde vindt dat er voldoende mogelijkheden zijn om informatie te vinden over de Edese politiek, hetgeen een toename is ten opzichte van 2010.

Groen, gezond en actief

Ruim tweederde van de inwoners weet dat de gemeente zich profileert als groene, gezonde en actieve gemeente. Inwoners zelf denken bij groen, gezond en actief vooral aan natuur, milieu, schoon en sport / activiteiten. Het beeld dat inwoners hebben van Ede is positiever dan in 2009: 70% heeft een (zeer) positief beeld van Ede. De aanwezigheid van groen/natuur en de autobereikbaarheid krijgen het hoogste rapportcijfer; veiligheid en het woningaanbod het laagste rapportcijfer.

Inwoners zijn redelijk tevreden met het cultuuraanbod in Ede. Tweederde vindt dat er voldoende tot veel aanbod is en dat het aanbod (een beetje) interessant is. Eén op de vijf inwoners vindt het aanbod onvoldoende en het aanbod niet interessant.

Om aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen te voldoen moet je minstens vijf dagen in de week 30 minuten tenminste matig intensieve lichaamsbeweging hebben. Van de Edenaren voldoet 42 procent aan deze beweegnorm. Dat is relatief laag in vergelijking met andere gemeenten in Nederland. 58 procent van de inwoners doet aan sport. Bijna de helft van de sporters sport in clubverband.

Tot slot is het gebruik en de bekendheid met maatschappelijke voorzieningen is erg wisselend. De Regiotaxi, Cultura bibliotheek en de jeugdgezondheidszorg zijn het bekendst bij de Edenaar (90 %). Het Veiligheidshuis is bij ruim driekwart van de inwoners niet bekend. De Cultura bibliotheek is duidelijk de meest gebruikte voorziening.

Het rapport Inwoners aan het woord 2011 is vanaf eind september beschikbaar op www.ede.nl.