Nieuw-Vlaamse Alliantie


» Baskische politieke gevangenen steunen geweldloos vredesproces

Baskische politieke gevangenen steunen geweldloos vredesproces

klok 27 september 2011

Afgelopen weekend hebben zo'n 800 ETA-gevangenen aangegeven het zogenaamde Gernika-akkoord* te willen ondertekenen. Dit opent de weg naar een definitieve neerlegging van de wapens in Baskenland en vergroot de hoop op vreedzame en democratische oplossingen voor een lang aanslepend intern Europees conflict. Frieda Brepoels, Europees parlementslid voor de N-VA, reageert tevreden: "De aankondiging van dit weekend is zonder meer opmerkelijk. Het Gernika-akkoord geniet veel aanzien in Baskenland en geeft de bevolking eindelijk uitzicht op een geweldloze oplossing van het Baskisch conflict. Deze ondertekening heeft dan ook een grote symbolische waarde."

Al geruime tijd werd met veel aandacht uitgekeken naar de reactie van meer dan 750 Baskische politieke gevangenen - verenigd in het "Collectief van Baskische politieke gevangenen" - op het akkoord van Gernika. Dit akkoord, gericht aan de ETA en de Spaanse overheid, kwam in september 2010 tot stand en plaveit de weg naar een Baskisch scenario voor vrede en democratische oplossingen. Tot nog toe zegden ruim 300 invloedrijke Baskische organisaties (politieke partijen, vakbonden en middenveldorganisaties) hun steun aan het akkoord toe. Na de aankondiging van een staakt-het-vuren door de ETA in januari van dit jaar is dit de volgende stap naar een geweldloze oplossing.

Brepoels, lid van de Baskische Vriendschapsgroep in het Europees Parlement en samen met de Zuid-Afrikaanse mensenrechtenadvocaat Brian Currin initiatiefnemer van de door een groot aantal internationale persoonlijkheden gesteunde "Verklaring van Brussel" - een verklaring die een extra impuls moest geven om tot een oplossing in Baskenland te komen -, volgt de situatie in Baskenland al jaren van zeer nabij op. Zij neemt een fundamentele verandering van het politieke klimaat waar: "Ik ben ervan overtuigd dat Baskenland nu definitief voor de weg van de vrede heeft gekozen. Het ontbreken van steun voor de gewapende strijd verplichtte de ETA eerder om het geweld eenzijdig op te zeggen en een andere weg in te slaan. De overwinning van nationalistische partijen tijdens de lokale verkiezingen in mei leverde het bewijs dat dit nieuwe recept aanslaat."

Ook de Europese Unie moet zich nu in dit proces engageren. Op herhaalde vragen van Brepoels naar de houding van de EU in het Baskisch vredesproces bleef de Europese Unie tot nu toe stoïcijns doof. Maar met deze ondertekening komt het lot van het Baskisch vredesproces en diens politieke gevangenen opnieuw onder de aandacht. "De hoop die vandaag leeft op een vreedzame oplossing in Baskenland, mag niet in de kiem gesmoord worden door systematische vooroordelen. Het is in het belang van de EU zelf om bij te dragen tot een vreedzame oplossing die vertrouwen wekt aan alle zijden. Europa moet Spanje daarom aansporen concrete stappen naar verzoening te zetten", meent Brepoels.


* Het akkoord van Gernika (Bake Bidean ateribide demokratikoen akordioa, vrij vertaald "akkoord ten behoeve van een scenario voor vrede en democratische oplossingen") werd op 25 september 2010 ondertekend door 28 belangrijke Baskische organisaties: vijf politieke partijen, vakbonden en middenveldorganisaties. De ondertekenaars vragen aan de ETA en aan de Spaanse regering de nodige besluiten te trekken en de nodige initiatieven te nemen die toelaten om een scenario van gegarandeerde geweldloosheid en progressieve politieke normalisatie te configureren. Het akkoord bevestigt het belang van de Mitchell-principes bij het verloop van het vredesproces. Auteur(s): Frieda Brepoels, Europees parlementslid Contactinfo: