GroenLinks diervriendelijke oplossing ganzenoverlast Grote tekst

Kamer neemt tijd voor diervriendelijke oplossing ganzenoverlast

Dinsdag 27 september 2011, 15:30u - Rik Grashoff
Kamer neemt tijd voor diervriendelijke oplossing ganzenoverlast

GroenLinks, Partij van de Arbeid (PvdA) en D66 willen dat het kabinet voor het einde van het jaar een diervriendelijk alternatief zoekt voor het tegengaan van de overlast van ganzen. Door te grote aantallen ganzen gaan oogsten verloren en verdwijnen zeldzame planten. De partijen steunen hiermee een voorstel van de Partij voor de Dieren (PvdD), om tot 1 januari 2012 geen ganzen te vergassen en ruimte te bieden met een oplossing te komen.

Kamerleden Lutz Jacobi (PvdA) Stientje van Veldhoven (D66), en Rik Grashoff (GroenLinks): "Dierenwelzijn staat voorop. Als we alleen het vergassen van ganzen verbieden, doen we niets aan de negatieve gevolgen van het hele jaar jagen op ganzen. Een ganzenplaag is slecht voor de natuur,andere vogels, de economie en boeren."

Natuur-, dierenbeschermings- en landbouworganisaties hebben hun nek uitgestoken voor een akkoord over de ganzenstand in Nederland. Er zijn teveel ganzen in Nederland en daar moet wat tegen gebeuren.

Ganzen verdienen bescherming tijdens de vogeltrek in de winter en het broedseizoen. Maar in de zomer komt de rest van de natuur in de knel door de ganzenoverlast. De PvdA, D66 en GroenLinks willen deze overlast zo diervriendelijk mogelijk tegengaan.

Op dit moment is de jacht op ganzen niet goed genoeg geregeld én zijn er te weinig regels rond het vergassen van ganzen en andere wilde dieren. De drie partijen willen mét de PvdD dat voor beide een diervriendelijke oplossing komt.

Bij de begrotingsbehandeling van het ministerie van ELI willen de partijen een brief van staatssecretaris Henk Bleker met voorstellen hierover.