Gemeente Urk

Persberichten

Goed bezochte bijeenkomst Verslavingszorg Urk

Urker kerken, onderwijsinstellingen en hulpverleningsorganisaties kwamen afgelopen donderdag bij elkaar om samen na te denken over de verslavingsproblematiek op Urk. Ruim 175 personen waren daarbij aanwezig. Wethouder Geert Post bestempelde de opkomst als hoopgevend, omdat daarmee aangetoond wordt dat er velen zijn die aan de slag willen met dit thema.

Nadat Hessel Bakker van Waypoint iets had verteld over de verslaving op Urk presenteerde Nienke Blokker van GGD Flevoland de Urker cijfers van de jongeren enquête 2011. De provinciale gezondheidsorganisatie vestigde vooral de aandacht op de cijfers rond het alcoholgebruik van 12 tot 15-jarigen. Indrukwekkend was vervolgens het interview met een ex-verslaafde en een moeder van een ex-verslaafde. Die, soms geëmotioneerd, aangaven waar een verslaving toe kan leiden. Persoonlijk maar ook in een gezinsleven. Beiden riepen de aanwezigen op om blijvend om te zien naar elkaar. Vanuit bewogenheid over een verslaafde, die vooral ook mens is, ontferming te tonen.

De aanwezigen gingen vervolgens uiteen in diverse workshops. De avond werd afgesloten met een plenaire lezing waarin het belang van de thuissituatie benadrukt werd. Daarmee kregen de aanwezigen huiswerk mee, om vooral ook daar vanuit hun (pastorale) werk de aandacht aan te besteden. De gemeente Urk gaf daarbij aan dat zij initiatieven willen ondersteunen.

Begin oktober verspreidt de gemeente Urk en het Kerkelijk Platform Jeugd huis-aan-huis een boekje waarin de gevaren van alcohol en drugs onder de aandacht worden gebracht. Dit zal vervolgens door de kerken en welzijnsinstellingen gebruikt worden om het bewustwordingsproces op gang te houden.