Gemeente Tytsjerksteradiel


Burgemeester Ter Keurs bezoekt echtpaar tijdens 65 jarige huwelijksdag

Burgemeester Ter Keurs van Tytsjerksteradiel bracht op maandag 26 september een bezoek aan Teade Johannes Kingma en Anneke Kingma-Brouwer uit Burgum. Het echtpaar stapte maar liefst 65 jaar geleden in het huwelijksbootje. Een mooie reden voor een bezoek.

Teade Johannes en Anneke Kingma hebben vier kinderen, elf kleinkinderen en vier achterkleinkinderen. Meneer Kingma is nu 90 en mevrouw Kingma is 88 jaar oud. Kingma heeft een groot ambtelijk verleden, waarin hij veel functies op bestuurlijk en maatschappelijk niveau heeft vervuld.

Sinds hun huwelijk hebben Teade Johannes en Anneke Kingma op diverse plekken gewoond, waaronder Zeist, Utrecht, Zwolle en Leeuwarden. Maar toen de VUT naderde, in 1982, besloot het echtpaar weer terug te keren naar de Wâlden.

Meneer Kingma begon in 1940 als volontair bij de gemeente Tytsjerksteradiel. Door de oorlogsjaren moest meneer Kingma samen met de andere medewerkers van de gemeentesecretarie onderduiken. Tijdens de Duitse bezetting maakte Kingma deel uit van een N.B.S.-groep (Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten). In 1970 is het verhaal `De stêf tobrutsen,' uitgebracht, dat hij heeft geschreven over de geschiedenis van de N.B.S-groep.
Van 1971 tot 1985 was meneer Kingma griffier der Staten van Friesland. Daarna heeft hij nog diverse vrijetijdsfuncties op bestuurlijk en maatschappelijk niveau vervuld, zoals het voorzitterschap van de vereniging Friesland 1940 - 1945 en bestuurslidmaatschap van het Fries Verzetsmuseum.

Het bezoek was volgens Ter Keurs een genoeglijke bijeenkomst. Er is vooral teruggeblikt op het leven van het echtpaar.

burgemeester Ter Keurs op bezoek bij het echtpaar Kingma Burgemeester Ter Keurs op bezoek bij het echtpaar Kingma

groen-foon Wilt u ons bellen:
14 0511 (geen netnummer)
Maandag tot en
met donderdag 08.30 - 17.00
Vrijdag 08.30 - 16.30

groen-mail Wilt u ons schrijven of mailen:
Postbus 3, 9250 AA Burgum
gemeente@t-diel.nl