Wageningen Universiteit en Researchcentrum 12 okt 2011 16:00

Locatie: ula, gebouw 362, Gen. Foulkesweg 1, Wageningen
Organisatie: Wageningen University

Promotor: prof.dr.ir. W. Hendriks (Diervoeding)
Co-Promotor: dr. ir. J. Dijkstra , dr. A.M. van Vuuren

Melk en melkproducten zijn een belangrijk bestanddeel van een Westers dieet. Het verhogen van het aandeel onverzadigde vetzuren in de melk kan een positieve bijdrage leveren aan de nutritionele kwaliteit van melk en melkproducten voor de humane gezondheid. Plantaardige onverzadigde vetzuren in het rantsoen van melkkoeien worden echter door de aanwezigheid van micro-organismen in de voormagen via lipolyse en biohydrogenatie grotendeels omgezet in verzadigde vetzuren. Doelstelling van het onderzoek beschreven in dit proefschrift was het verbeteren van de vetzuursamenstelling van melk door het aanpassen van de rantsoensamenstelling van melkkoeien en het vetzuurmetabolisme in de pens. Het effect van lijnzaadtoevoeging in verschillende vormen was een belangrijk onderdeel van dit onderzoek. Dit onderzoek heeft aangetoond dat het mogelijk is om met aanpassingen van het rantsoen de samenstelling van het melkvet te veranderen. Het toevoegen van lijnzaad in een pens-bestendige vorm kan een sterke verhoging geven van het gehalte aan linoleenzuur (omega-3 vetzuur) in de melk. Daarnaast heeft een toenemend aandeel geplet lijnzaad in combinatie met variatie in samenstelling van het rantsoen effect op het vetzuurmetabolisme in de pens en op het gehalte van onverzadigde vetzuren in de melk.
---

Titel proefschrift: Ruminal fatty acid metabolism â Altering rumen biohydrogenation
to improve milk fatty acid profile of dairy cows

» Meer informatie