Wageningen Universiteit en Researchcentrum
12 okt 2011 16:00
Locatie: ula, gebouw 362, Gen. Foulkesweg 1, Wageningen
Organisatie: Wageningen University
Promotor: prof.dr.ir. W. Hendriks (Diervoeding)
Co-Promotor: dr. ir. J. Dijkstra , dr. A.M. van Vuuren
Melk en melkproducten zijn een belangrijk bestanddeel van een Westers
dieet. Het verhogen van het aandeel onverzadigde vetzuren in de melk
kan een positieve bijdrage leveren aan de nutritionele kwaliteit van
melk en melkproducten voor de humane gezondheid. Plantaardige
onverzadigde vetzuren in het rantsoen van melkkoeien worden echter door
de aanwezigheid van micro-organismen in de voormagen via lipolyse en
biohydrogenatie grotendeels omgezet in verzadigde vetzuren.
Doelstelling van het onderzoek beschreven in dit proefschrift was het
verbeteren van de vetzuursamenstelling van melk door het aanpassen van
de rantsoensamenstelling van melkkoeien en het vetzuurmetabolisme in de
pens. Het effect van lijnzaadtoevoeging in verschillende vormen was een
belangrijk onderdeel van dit onderzoek. Dit onderzoek heeft aangetoond
dat het mogelijk is om met aanpassingen van het rantsoen de
samenstelling van het melkvet te veranderen. Het toevoegen van lijnzaad
in een pens-bestendige vorm kan een sterke verhoging geven van het
gehalte aan linoleenzuur (omega-3 vetzuur) in de melk. Daarnaast heeft
een toenemend aandeel geplet lijnzaad in combinatie met variatie in
samenstelling van het rantsoen effect op het vetzuurmetabolisme in de
pens en op het gehalte van onverzadigde vetzuren in de melk.
---
Titel proefschrift: Ruminal fatty acid metabolism â Altering rumen
biohydrogenation
to improve milk fatty acid profile of dairy cows
» Meer informatie