Universiteit Leiden

Archeologie gaat naar Sociale Wetenschappen

De faculteit Archeologie gaat naar de faculteit Sociale Wetenschappen (FSW) en wordt daar een instituut. Het samengaan van de faculteiten heeft te maken met de toenemende schaalvergroting binnen de universitaire wereld.

Nieuwe kansen

âSamengaan met FSW betekent dat wij onze belangen goed kunnen blijven behartigen en het biedt nieuwe kansenâ, aldus decaan van Archeologie prof.dr. Willem Willems. âOok al vanwege de samenwerkingsplannen van onze universiteit met de Technische Universiteit Delft en de Erasmus Universiteit Rotterdam, is een kleine faculteit geen toekomstbestendige organisatievorm.â

Samenwerking op termijn

In de praktijk zou dit betekenen dat de archeologen op termijn verhuizen naar het gebouw van Sociale Wetenschappen aan de Wassenaarseweg in Leiden. Het is de bedoeling dat dit op 1 januari 2013 gebeurt. De faculteit Archeologie is nu nog gehuisvest aan de Reuvensplaats in het centrum van Leiden, nabij de opleidingen en instituten van de faculteit Geesteswetenschappen.

Inhoudelijk en gevoelsmatig

Willems: âEen voordeel is dat we als zelfstandig instituut kunnen samenwerken met de antropologen die ook deel uitmaken van FSW en daar zijn ondergebracht. Voor ons is het samengaan met deze faculteit op inhoudelijke gronden het meest logisch. Ook gevoelsmatig passen wij het beste bij de sociale wetenschappen.â

Eerder samengegaan

Al eerder zijn kleinere faculteiten van de Universiteit Leiden samengegaan, waaronder in 2009 de faculteiten Letteren, Godsdienst en Wijsbegeerte in de faculteit Geesteswetenschappen. Dit jaar heeft de Leidse universiteit daarnaast een nieuwe faculteit opgericht, de Campus Den Haag.

Ingestemd

De faculteitsbesturen van Sociale Wetenschappen en Archeologie hebben ingestemd met dit plan. De universitaire medezeggenschap â faculteitsraden en universiteitsraad â moet zich er nog over buigen.