Gemeente Enschede

College Enschede stemt in met Beleidsvisie Armoede 2012-2014

De nieuwe aanpak van de gemeente Enschede op het gebied van armoedebestrijding is gisterochtend akkoord bevonden door het college. De beleidsvisie armoede 2012-2014 genaamd `Vertrouwen op solidariteit' bestaat uit vijf centrale uitgangspunten. Hierbinnen komen het aanbieden van maatwerk bij inkomensondersteuning en het aanmoedigen van deelname aan de maatschappij nadrukkelijk naar voren. Daarnaast wordt actief de samenwerking gezocht met organisaties in de stad. Op maandag 3 oktober wordt de nieuwe aanpak besproken in de gemeenteraad.

Met de beleidsvisie wordt aangesloten bij het collegeprogramma `Vertrouwen in Enschede'. "Ik geloof in deze aanpak", vertelt wethouder Myra Koomen. "Een goed vangnet voor mensen die het echt nodig hebben is ontzettend belangrijk. Hierbij kijken we als gemeente nauwkeurig naar individuele gevallen. Armoedebestrijding is namelijk maatwerk. Uiteraard ligt er binnen de nieuwe beleidsvisie een belangrijke focus op het activeren van mensen. Alleen op deze manier kunnen we armoede voorkomen of definitief oplossen." De solidariteit van organisaties in de stad is volgens Koomen onmisbaar. "Door samen te werken kunnen we een nog krachtigere vuist maken tegen het armoedevraagstuk in onze stad."

Uitgangspunten
De Beleidsvisie Armoede 2012-2014 bestaat uit vijf centrale uitgangspunten. Onderstaand worden deze weergegeven.
1) Binnen het eerste uitgangspunt komt naar voren dat amoedebestrijding niet het monopolie van de gemeente is. De samenwerking met particuliere, maatschappelijke en kerkellijke organisaties wordt in de komende beleidsperiode dan ook voortgezet en uitgebreid.
2) Het tweede uitgangspunt is het bieden van individueel maatwerk bij tijdelijke inkomensondersteuning. Doel is om hiermee in te spelen op de individuele behoefte van mensen.

3) Het derde uitgangspunt is het voorkomen van de zogenoemde `armoedeval`. Kortom, werken moet ook daadwerkelijk zorgen voor een inkomensverbetering en niet voor een lager inkomen, omdat het recht op subsidies verloren gaat.

4) Het vierde uitgangspunt richt zich op een individuele aanpak bij het activeren van mensen door middel van een goed lokaal arbeidsparticipatie- en minimabeleid.

5) Binnen het vijfde uitgangspunt staat een brede toegankelijkheid van schuldhulpverlening met een beroep op de eigen verantwoordelijkheid van de burger centraal.

Beleidsvisie Armoede 2012-2014
De Beleidsvisie Armoede 2012-2014 borduurt voort op de aanpak `Niemand aan de Kant, samen de schouders eronder' die van 2008 t/m 2010 centraal heeft gestaan binnen het armoedebeleid van Enschede. Binnen de nieuwe aanpak wordt echter meer het accent op individueel maatwerk en participatie gelegd. De nieuwe visie is mede opgesteld op basis van een gemeenteraadsdebat op maandag 12 september. Hierbij is gediscussieerd over de vijf centrale uitgangspunten. Op maandag 3 oktober wordt de beleidsvisie besproken in de gemeenteraadsvergadering en doel is dat deze op maandag 17 oktober definitief vastgesteld wordt.