CDA


Prioriteit voor terugdringen aantal verkeersdoden in EU dinsdag 27 september 2011
Het Europees Parlement heeft vandaag ingestemd met een voorstel om de verkeersveiligheid in Europa te verbeteren. Corien Wortmann-Kool: "Het is een goede zaak dat Europa zich inzet voor verkeersveiligheid, want het aantal verkeersdoden in veel landen is nog dramatisch hoog. Meer veiligheidscampagnes en verkeersveiligheidsmaatregelen in de lidstaten kunnen veel leed in de toekomst voorkomen."

Het EP pleit ervoor om meer aandacht te besteden aan de rijvaardigheid van bestuurders en de technische vereisten van voertuigen.

"Lidstaten zijn en blijven wat mij betreft zelf verantwoordelijk voor het al dan niet navolgen van de gedane voorstellen van vandaag, dus geen Europese verplichting om gele hesjes voor fietsers in te voeren," aldus Corien Wortmann.

In 2009 stierven in Europa 35000 mensen in het verkeer en raakten 1,5 miljoen mensen gewond. De extra maatregelen die nu worden voorgesteld, zoals een oogtest voor bestuurders ouder dan 65 jaar en het gebruik van winterbanden zijn erop gericht het aantal slachtoffers omlaag te brengen.