Gemeente Leeuwarderadeel


Gemeente verwelkomt Afrikaanse vluchtelingen

27-09-2011 14:22

Ieder jaar worden er door de regering ongeveer 500 vluchtelingen uitgenodigd om naar Nederland te komen. Dit zijn vluchtelingen die al jaren verblijven in vluchtelingenkampen van de Verenigde Naties in Afrika of Azië.

Taakstelling
Iedere gemeente is sinds een aantal jaren verplicht jaarlijks een aantal vergunninghouders (asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben gekregen) te huisvesten. De gemeenten in Noordwest Fryslân werken samen met de woningbouwcorporaties en vluchtelingenwerk Noord-Nederland om aan die taakstelling te voldoen.

Fries project
Deze week komt er een groep uitgenodigde vluchtelingen naar Fryslân. Het gaat om mensen uit een aantal Afrikaanse landen. In totaal komen er 35 personen naar de regio Noordwest Friesland, die in de regio gehuisvest worden. Twee gezinnen zullen in Stiens komen wonen; aan de Aldlânsdyk en in de Eco Eckiusstrjitte. Het bijzondere aan deze groep is, dat zij rechtstreeks uit Kenia, via Schiphol, naar de gemeente komen, zonder tijdelijk verblijf in een Asielzoekerscentrum. Dat zal flink wennen zijn, voor de mensen zelf en wellicht ook voor hun omgeving. Gelukkig zijn vrijwilligers van Vluchtelingenwerk beschikbaar om ervoor te zorgen dat deze nieuwe inwoners zich snel in de gemeente gaan thuis voelen.

---