CDA


Blanksma: Hurende ondernemer beter beschermen
dinsdag 27 september 2011

Er moet een einde komen aan de ongelijkheid tussen ondernemers in een huurpand en hun verhuurders. Om dat te bereiken heeft CDA-kamerlid Elly Blanksma, samen met collegaâs van SP, PvdA en GroenLinks een initiatiefwetsvoorstel gemaakt.

Sinds 2003 is het voor verhuurders mogelijk om in het geval van een renovatie de huurder uit het pand te zetten. Met de initiatiefwet wil Blanksma een einde maken aan deze ongelijkheid.

Winkeliers en horecaondernemers hebben veel klachten over dergelijke situaties. Volgens hen wordt er vaak misbruik gemaakt van de positie die huurders hebben. In de wet staat namelijk nu dat een verhuurder dringend eigen gebruik mag aanvoeren en daardoor niet verplicht is om het contract, na afloop van de eerste termijn van het huurcontract voor een bedrijfspand, met een tweede termijn te verlengen. In het geval van een renovatie krijgen winkeliers of horecaondernemers dan te horen dat zij een andere locatie moeten zoeken omdat in het nieuwe winkelcentrum geen plaats meer zal zijn.

CDA-kamerlid Elly Blanksma wil dat dit zo snel mogelijk wordt aangepakt: âEr is hierdoor geen sprake van evenwicht. Zelfs de rechter kan eigenlijk niet anders dan de huurder in het ongelijk stellen en zeggen dat hij uit zijn pand gezet mag worden.â

Met het initiatiefwetsvoorstel worden huurders en verhuurders in het geval van een renovatie meer elkaars gelijken. Wanneer het contract ontbonden wordt heeft de huurder recht op compensatie. Doordat de huurders juridisch gezien sterker staan zal dit volgens de initiatiefneemster al beter gedrag bij de verhuurders afdwingen en zullen partijen vaker proberen er samen uit te komen.