Academische ingenieurs en architecten in Finland: 23e EU-prijsvraag voor jonge wetenschappers. En de winnaar is…

HELSINKI--(BUSINESS WIRE)-- 20110927 --

Vandaag in Finland werden jonge wetenschappers uit Ierland, Zwitserland en Litouwen bekroond met de hoogste onderscheiding op de 23e European Union Contest for Young Scientists. Hun prijswinnende wetenschappelijke projecten in informatica, techniek en geneeskunde werden geselecteerd door een internationale jury als de beste uit de 87 projecten uit 37 landen die werden gepresenteerd op dit 5-daagse evenement. Teams uit Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Bulgarije werden bekroond met de tweede prijs. De derde prijs ging naar teams uit Noorwegen, Polen en het Verenigd Koninkrijk. Als laatste werd een speciale internationale prijs gewonnen door een project uit Nieuw-Zeeland. De prijswinnaars - allemaal onder de leeftijd van 21 jaar - zullen het prijzengeld van in totaal € 51.500 delen.

Bijlage bij www.tek.fi/ci/pdf/EUCYS_2011_Annex_20110927.pdf

"Jonge, getalenteerde onderzoekers zullen helpen onze toekomst vorm te geven. We moeten antwoorden zien te vinden op de grootste uitdagingen van de samenleving, zoals klimaatverandering, het vinden van duurzame energiebronnen, het voeden van de wereld of het bestrijden van ziekten. Dus moedig ik jonge mensen aan om een carrière in de wetenschap te volgen en Europe in de voorhoede te houden als het gaat om onderzoek en innovatie," aldus Europees commissaris voor onderzoek, innovatie en wetenschap, Máire Geoghegan-Quinn.

De prijsuitreiking vond plaats in de feestzaal van de Universiteit van Helsinki. De prijzen werden uitgereikt door Tapio Kosunen, staatssecretaris van het Ministerie van Onderwijs en Wetenschappen van de regering van Finland, Anneli Pauli, adjunct-directeur-generaal voor onderzoek en innovatie van de Europese Commissie, en professor Maria Ana Viana-Baptista, de voorzitter van de jury.

Kattilahalli, een oude elektriciteitscentrale omgebouwd voor culturele projecten, heeft de afgelopen dagen onderdak geboden aan meer dan 130 deelnemers uit 37 landen uit Europa en daarbuiten en aan een van de Europese scholen. Van 23 t/m 27 september hebben de studenten 87 projecten gepresenteerd aan een internationale jury onder voorzitterschap van Prof. Ana Maria Viana-Baptista. Deze projecten hadden reeds de eerste prijs gewonnen in hun nationale wedstrijd. De onderwerpen lagen verspreid over een breed spectrum van wetenschappelijke gebieden: biologie, chemie, informatica, sociale wetenschappen, milieu, wiskunde, materialen, techniek en geneeskunde. Het niveau van de inzendingen is constant hoog, en een aantal eerdere deelnemers hebben belangrijke wetenschappelijke doorbraken bereikt of bedrijven opgezet om de voor de wedstrijd ontwikkelde ideeën op de markt te brengen.

Achtergrond:

De European Union Contest for Young Scientists is opgezet door de Europese Commissie om de samenwerking en uitwisseling tussen jonge wetenschappers met vergelijkbare capaciteiten en interesses te bevorderen en hen de kans te geven zich te laten leiden door enkele van de meest prominente wetenschappers in Europa.

De wedstrijd heeft tot doel jongeren aan te moedigen die geïnteresseerd zijn in wetenschap om te beginnen aan een wetenschappelijke loopbaan.

Het maakt deel uit van het programma 'Science in Society' in het kader van het zevende kaderprogramma voor onderzoek (KP7).

De wedstrijd begon in 1989 met de deelname van 15 landen. Dit jaar zijn er 37 landen en een van de Europese scholen die deelnemen aan de 23e editie van de wedstrijd.

In totaal hebben 2208 deelnemers (667 meisjes - 1541 jongens) gewedijverd sinds het begin van dit internationale evenement. Meer dan 500 prijzen zijn uitgedeeld!

Meer informatie over de EU-wedstrijd voor jonge wetenschappers - ook de vorige jaren - inclusief foto's, succesverhalen en biografische gegevens van de jury en beschrijvingen van alle projecten, is te vinden op: http://ec.europa.eu/research/youngscientists/index_en.cfm

Tevens kunt u materiaal downloaden op:

http://www.tipik.eu/clients/

Login: eucys-press

Wachtwoord: py5$mFqQ

Informatie toegevoegd door de plaatselijke organisator in Finland:

Foto's kunnen worden gedownload op:

http://www.flickr.com/photos/myscience/

Video met TV-kwaliteit (5,3 GB) kan worden gedownload en bekeken op:

http://eucys2011.tek.fi/content/media/

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal welke als enige juridische geldigheid beoogt.

CONTACT:
Academische ingenieurs en architecten in Finland - TEK
Pekka Pellinen
+358 40 521 9424
pekka.pellinen@tek.fi
of
Michael Jennings
+32 2 29 63 388
michael.jennings@ec.europa.eu
of
Nathalie Perault
+32 2 29 57 414

nathalie.perault@ec.europa.eu