Gemeente Utrecht

Start nieuwbouw basisschool Apollo 11 in De Meern

Wethouder Onderwijs Jeroen Kreijkamp geeft op dinsdag 27 september a.s. om 8.15 uur het officiële startsein voor het nieuwe schoolgebouw van Openbare Daltonbasisschool Apollo 11 in De Meern, buitenschoolse opvang Shuttle en kinderdagverblijf Jojo. Leerlingen en buitenschoolse opvang zijn tijdens de werkzaamheden gehuisvest in tijdelijke lokalen bij de Meander aan de Mereveldlaan 12, achter de Marehal. De leerlingen kunnen het nieuwe schooljaar 2012/2013 starten in een gloednieuwe school met een goed binnenklimaat.

Het oude schoolgebouw (uit 1969) voldeed niet meer aan de eisen van deze tijd en werd deze zomer gesloopt. Deze week is de aannemer begonnen met voorbereidingen voor de nieuwbouw. Het nieuwe gebouw is ontworpen door architect Rinus Roovers. Het past goed bij de omgeving en bij de basisprincipes van het Daltononderwijs: Vrijheid, zelfstandigheid en samenwerken. In de nieuwe school kunnen de leerlingen zelf hun ruimte kiezen om in te werken. Dat kan zelfstandig zijn, maar bijvoorbeeld ook in groepjes.

Binnenklimaat
Het nieuwe schoolgebouw dat volgens planning in de zomervakantie van 2012 klaar is, voldoet straks helemaal aan de moderne eisen op het gebied van duurzaamheid, een goed binnenklimaat en voldoende gezonde frisse lucht. Dat vermindert gezondheidsklachten en bevordert de leerprestaties. De gemeente Utrecht investeert in de periode 2010-2014 twee miljoen euro per jaar om de luchtkwaliteit en het thermisch comfort op Utrechtse scholen te verbeteren. Verder krijgt de school geen gasaansluiting, maar een zeer duurzame verwarming door het stoken van houtpellets: grote korrels gemaakt van afvalhout en speciaal gekweekt hout.

Extra inzet
Goed onderwijs vraagt om voldoende, geschikte schoolgebouwen. Daarom werkt de gemeente samen met de schoolbesturen hard aan verbetering van de huisvesting voor Utrechtse Scholen. De Apollo 11 valt onder het Masterplan Primair en Voortgezet onderwijs en is één van de versnellingsprojecten die door gemeente en schoolbesturen met extra inzet en sturing worden opgepakt.