Ingezonden persbericht


Persbericht

27 september 2011

Cordaid Mensen in Nood vreest voor voedseltekorten in Pakistan 380.000 E beschikbaar voor noodhulp door overstromingen

Overstromingen treffen het zuiden van Pakistan voor het tweede jaar op rij. Ditmaal zijn er minstens 5.4 miljoen mensen getroffen. In eerste instantie gaf de Pakistaanse overheid aan geen behoefte te hebben, maar sinds begin september is er toch verzocht om buitenlandse hulp.

Momenteel is er grote behoefte aan noodhulp voor de korte termijn: water, voedsel, eerste levensbehoeften, onderdak. Cordaid Mensen in Nood stelt 380.000 euro voor noodhulp beschikbaar. Het geld wordt besteedt aan voedsel en zogenaamde non food item (NFI)-kits. Daarin zitten spullen als jerrycans, muggennetten, handdoeken, wasmiddel, bodysoap, ORS, purificatietabletten.

Naast de nu direct zichtbare gevolgen zullen de overstromingen in Pakistan op langere termijn impact hebben op de voedselzekerheid van het land. Sindh is een belangrijk landbouwgebied dat nu twee jaar achtereen getroffen is door overstromingen. De mislukte oogsten in het najaar van 2010 en in het voorjaar van 2011 (beiden in verband met de wateroverlast vanaf augustus 2010) zorgen voor tekorten op de voedselmarkt en een verhoging van de voedselprijzen. Het armste deel van de bevolking zal minder eten kunnen kopen en de meest kwetsbare gezinnen lopen het risico ondervoed te raken. Cordaid Mensen in Nood en partners zullen dan ook zeker investeren in projecten die de lange termijn gevolgen van de overstromingen proberen te ondervangen door mensen van zaaigoed en kunstmest te voorzien waardoor ze volgend jaar weer kunnen oogsten.