Gemeente De Wolden


Persbericht






Zuidwolde, 27 september 2011




Standpunt college over Woldenpark: 'Ja, mits'


Onder voorwaarden wil het college van burgemeester en wethouders van De Wolden meewerken aan het Woldenpark nabij Gijsselte. Vandaag maakte het college zijn  standpunt bekend. De belangrijkste voorwaarde is dat BraveHeart de businesscase, die inzicht biedt in de haalbaarheid van de plannen, op een aantal punten uitwerkt. Donderdag 13 oktober bespreekt de gemeenteraad dit standpunt in de openbare raadsvergadering.


Voorwaarden college

Het college wil dat er in het plan een fasering in tijd en schaal wordt opgenomen. Als het
aan het college ligt, kan het plan in eerste instantie de bouw van een hippisch centrum in combinatie met een deel van de verblijfsrecreatieve voorzieningen omvatten. Pas wanneer deze fase succesvol blijkt, kan BraveHeart het aantal recreatiewoningen uitbreiden. Ten aanzien van volumes, fasering, kosten en opbrengsten wil het college een risicoanalyse zien. Daarnaast wil het college de werkgelegenheidscijfers onderbouwd zien, de Gijsselterweg houden, duidelijkheid over gronden van derden die opgenomen zijn in de plannen van BraveHeart en een marktverkenning voor de commerciële ruimten en de congres- en opleidingsfaciliteiten.


Beoordeling businesscase door gespecialiseerd bureau
Het standpunt van het college sluit aan op het advies van bureau Buiten. Dit - door het college in de arm genomen - gespecialiseerde bureau heeft de financiële economische en markttechnische aspecten van het Woldenpark beoordeeld.


Bureau Buiten concludeert dat de marktruimte voor het concept Woldenpark, het hippische wedstrijdprogramma in combinatie met het hotel en de recreatiewoningen, aanwezig is. Daarnaast is de financieel-economische doorrekening van de businesscase volgens bureau Buiten helder en voldoende gedetailleerd.
Naast deze positieve punten geeft bureau Buiten ook de zwakke punten van de businesscase aan. De belangrijkste hiervan zijn twijfels over de afzetmogelijkheden van de recreatiewoningen in de reguliere recreatieve markt, de op enkele punten te optimistische financieel-economische doorrekening en het ontbreken van een risicoanalyse en een fasering in tijd en schaal.


Betrekken omwonenden en belanghebbenden


Het college houdt bij het vervolgtraject rekening met de uitspraken die de raad op 13 oktober doet. Na de raadsvergadering wil de gemeente in overleg met omwonenden en verschillende belangengroepen het vervolgtraject en hun rol hierin bespreken.



Meer informatie

Het standpunt van het college is vanaf vandaag in te zien op dewolden.nl, onder de rubriek 'dossiers'. Dit geldt ook voor de businesscase en het rapport van bureau Buiten, voorzover het niet gaat om vertrouwelijke, financiële en economische bedrijfsgegevens. Met het in de openbaarheid brengen van vertrouwelijke informatie moet het college, ter bescherming van de belangen van de initiatiefnemer, terughoudend zijn.