Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid

Den Haag, 27 september 2011

Vragen van de leden Timmermans en Dikkers (beiden PvdA) over de alarmerende situatie van mensenrechtenverdedigers in de Democratische Republiek Congo (DRC)

aan de minister van Buitenlandse Zaken


* Heeft u inmiddels gereageerd op de brief van Justitia et Pax en zes andere betrokken organisaties waarin zij hun zorgen uiten over de alarmerende situatie van mensenrechtenverdedigers in de DRC? Brief Justitia et Pax- Betreft: alaramerende situatie mensenrechtenverdedigers DRC- d.d. 22 augustus


* Indien ja, op welke wijze bent u van plan om gehoor te geven aan de oproep van deze organisaties die expliciete aandacht vragen voor de veiligheid, inclusief de directe fysieke veiligheid van de mensenrechtenverdedigers, M.Dismas Kitenge Singa, Me Justin Bahirwe, Jonas Tsiombela, Jean Claude Katende en Kizito Mushizi Nfunkiko? Indien u dit niet van plan bent, waarom niet?


* Bent u bereid om praktische en financiële ondersteuning geven- al dan niet in Europees verband- indien de bedreiging van een Congolese mensenrechtenverdediger zo acuut is dat de mensenrechtenverdediger tijdelijk het land uit moet? Indien nee, waarom niet?


* Deelt u de mening dat er alle reden toe is om een dialoog tussen de Congolese autoriteiten te intensiveren- zeker in aanloop naar de presidentsverkiezingen die in november 2011 zullen gaan plaatsvinden? Indien nee, waarom niet?


* Kunt u aangeven of door het gegeven dat Congo geen partnerland meer is van Nederland de Nederlandse inspanningen in voldoende mate ondersteuning kunnen bieden voor deze mensenrechtenverdedigers?


* Bent u bereid Hoge Vertegenwoordiger Ashton aan te sporen om de situatie van deze mensenrechtenverdedigers als prioriteit op de agenda te plaatsen voor overleg met uw EU-collega's? Zo nee, waarom niet?

Brief Justitia et Pax- Betreft: alaramerende situatie mensenrechtenverdedigers DRC- d.d. 22 augustus

PvdA-Voorlichting
Plein 2
Postbus 20018, 2500 EA Den Haag