Gemeente Bronckhorst

Bronckhorst stelt begraafplaatstarieven bij

De exploitatie van begraafplaatsen was de laatste jaren voor Bronckhorst niet kostendekkend. Reden voor b en w om vandaag akkoord te gaan met bijstelling van de lijkbezorgingrechten (het recht waaruit de kosten voor aanleg en onderhoud van begraafplaatsen betaald wordt) en de gemeenteraad voor te stellen de tarieven voor begraven te verhogen. Het tarief gaat omhoog per 2012 en bedraagt dan per jaar E 124,- (was E 77,-) aan begraafplaatsrecht en E 9,36 (was E 5,-) voor het jaarlijks onderhoud aan het graf. Het blijft mogelijk om deze kosten voor 20 jaar ineens af te kopen. Wethouder Seesing: "We realiseren ons dat het om een forse kostenverhoging gaat. Maar wij verkiezen dit nadrukkelijk boven het naar beneden bijstellen van onze dienstverlening bij begrafenissen of de beeldkwaliteit van onze begraafplaatsen."

Afschaf vergunning
Om zelf minder kosten te maken, schrapt Bronckhorst de vergunningaanvraag voor het plaatsen van een gedenksteen. Door het vervallen van deze vergunningplicht verminderen de administratieve lasten. Jaarlijks gaat het om circa 80 aanvragen. Om het uiterlijk aanzien van de begraafplaats te waarborgen is in de beheersverordening algemene begraafplaatsen van de gemeente wel geregeld dat de grafbedekkingen aan dezelfde regels moeten voldoen als nu het geval is.

Investeringen
Om de komende 25 jaar voldoende grafruimte te hebben, ziet de gemeente nog een aantal investeringen op zich afkomen: . ruiming van het oudste deel van de begraafplaats in Zelhem . uitbreiding van de urnenmuren op de begraafplaatsen in Wichmond en Zelhem . de aanschaf van een nieuw grafadministratiesysteem Hiervoor is in totaal E 92.800,- nodig, waarvoor de gemeenteraad haar goedkeuring moet geven.

Nieuw gedeelte begraafplaats Vorden
Volgens een sterfteprognose zou de begraafplaats in Vorden in 2018 geen ruimte meer kunnen bieden aan nieuwe graven. Om vanaf dat jaar nog wel te kunnen begraven, is uitbreiding noodzakelijk. Onlangs is de gemeente gestart met de voorbereiding van het uitbreidingsplan. In het voorjaar van 2012 wordt gestart met de aanleg van gazons en beplanting, zodat het nieuwe gedeelte voldoende tijd heeft om zich tot een fraaie omgeving te kunnen ontwikkelen.

Hengelo (Gld), 27 september 2011