Ingezonden persbericht


FAMILIE VAN ORKA MORGAN MET 77% ZEKERHEID GEVONDEN

Orka Coalitie roept staatssecretaris Bleker op om Morgan zo snel mogelijk naar haar familie in Noorwegen te laten gaan

Onder zware druk van dierenvrienden en wetenschappers verenigd in de Orka Coalitie en de Free Morgan Foundation is er opnieuw onderzoek gedaan om de familie van Morgan te vinden. Onafhankelijke wetenschappers hebben nu vastgesteld dat er een match is van maar liefst 77% tussen de geluiden die Morgan maakt en bepaalde specifieke orka-families die in de Noord Atlantische Oceaan o.a. rond Noorwegen leven. Eerder dit jaar was het niet kunnen vinden van Morgans familie nog een argument voor het ministerie van EL&I om een vergunning af te geven voor het transport van Morgan naar het Spaanse pretpark Loro Parque. Die beslissing werd met succes aangevochten door de Orka Coalitie, en de overheid werd door de voorzieningenrechter teruggefloten.

"De resultaten van dit onderzoek hebben aangetoond dat niets de rehabilitatie en uitzetting van Morgan nog in de weg hoeft te staan," aldus de Free Morgan Foundation. "Wereldwijd staan orka specialisten klaar om Morgan stap voor stap, verantwoord terug te brengen naar haar natuurlijke leefgebied en verwante soortgenoten."

Barbara van Genne van de Orka Coalitie, "Wij doen een beroep op staatssecretaris Bleker om zoals hij eerder al beloofde, in september nog te beslissen over Morgans toekomst. Wat ons betreft is op basis van deze nieuwe informatie maar één bestemming mogelijk: terug naar de natuur en haar familie in Noorwegen en wel zo snel mogelijk. We maken ons grote zorgen over het welzijn van Morgan in haar huidige verblijfplaats. Dit alles heeft al veel te lang geduurd."

Morgan wordt nu al meer dan 15 maanden in Harderwijk opgevangen. Alle betrokken partijen zijn het er over eens dat Morgan zo snel mogelijk moet verhuizen. Op 30 augustus ging Staatssecretaris Bleker met de Orka Coalitie en de Free Morgan Foundation naar Harderwijk om zich daar op de hoogte te stellen. Ook liet Bleker weten dat hij in deze op zoek is naar een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid dat het vrijlaten van Morgan een haalbare optie is. Aan de Tweede Kamer heeft hij toegezegd al het mogelijke te doen om Morgan vrij te laten.

De Orka Coalitie is een samenwerkingsverband tussen de Nederlandse dieren- en natuurbeschermingsorganisaties Dolphinmotion, EDEV ­ Een DIER Een VRIEND, Bite Back, PINK!, Sea First Foundation, The Black Fish en Vier Voeters.

De Free Morgan Foundation is een samenswerkingsverband van internationaal bekende en vooraanstaande wetenschappers, ex-trainers en specialisten op het gebied orka's.

+++

Informatie voor de media:

Het rapport en de samenvatting kunnen op verzoek toegezonden worden.

Orka Coalitie
Barbara van Genne 06 11 08 40 79
Wietse van der Werf 06 12 18 15 80
info@orkacoalitie.nl

Free Morgan Foundation
Jan van Twillert 06 22 05 62 28