Ingezonden persbericht


Persbericht

Henk van der Vorst
Het geheim van de pater

Confronterende roman over een pater die worstelt met de moderne samenleving

Nu de misstanden in de kerk steeds weer in het nieuws komen, presenteren wij een roman die niet om de misstanden heen draait, maar die tegelijkertijd de eigen verantwoordelijkheid van een geestelijke laat zien. Het is van alle tijden: wie wil, rent weg voor zijn zonden. Wie zijn plicht vervult, blijft.

Het geheim van de pater toont de moeizame positie van een overtuigd pater in een uitdagende omgeving. Enerzijds is er de religie, de liturgie, de vanzelfsprekende lessen uit de Bijbel. Anderzijds is er de interesse voor de wereld, het avontuur, de liefde...

Jan gaat naar het seminarie. Het is de bedoeling dat hij wordt klaargestoomd als missionaris, maar hij worstelt met het celibaat en met de ongekend snel veranderende samenleving. Hij kijkt op tegen zijn leraar Carel, de motorrijdende pater die naar een mysterieuze bijnaam luistert: de Zwarte Ruiter. Wie is de knappe blondine die bijna dagelijks achterop met hem meerijdt? Als Jan het seminarie uiteindelijk verlaat en kiest voor het burgerleven, kan hij niet vermoeden dat de Zwarte Ruiter nog eens terug in zijn leven komt.

De jonge Sabrina is dol op haar zus Carla. Maar wat is toch het grote geheim van haar zus en haar mysterieuze vriend, die behoorlijk wat ouder is? Zal dit geheim haar leven en de band met haar ouders voorgoed veranderen? Ze besluit het geheim achterna te reizen. In het verre Afrika vindt én verliest ze haar grote liefde. Gekwetst keert zij terug.

Jaren later verliest de kerk haar laatste gelovigen aan een eindeloze reeks misbruikschandalen. Jan blikt terug op zijn seminarietijd. Volkomen onverwacht duikt de Zwarte Ruiter weer op, samen met de knappe blondine van destijds...

Henk van der Vorst
Na een studie archaïsche religies en African philosophy was Henk van der Vorst (1942) jarenlang docent filosofie. Begin jaren '90 debuteerde hij als romancier. Van der Vorst hanteert een vlotte, toegankelijke schrijfstijl en hij heeft een opmerkelijk oog voor detail. Zijn romans zijn nooit los te zien van hun maatschappelijke context. Het spanningselement is altijd nadrukkelijk aanwezig in zijn werk. Levens die schijnbaar niets met elkaar van doen hebben komen door een toeval dat nooit toeval is bij elkaar. Van der Vorst heeft daarmee een imposant oeuvre opgebouwd. In Het geheim van de pater neemt Henk van der Vorst je mee naar zijn wereld: je ontmoet grote denkers en tijdens de reis van Sabrina voel je de warmte, zie je de kleuren, proef je het exotische... Henk van der Vorsts nieuwste roman is een must-read!